GRMOJA IZNIO TEŠKE OPTUŽBE: / 'Uz pogodovanje Plenkovića, nekoć respektabilni Badel nestao je u šaci malog Meteora'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grmoja se zapitao zašto su Plenkovićevi ministri prepustili Badel slabijem ponuđaču u tobože otvorenoj tržišnoj utakmici.

5.12.2017.
12:07
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Mostov zastupnik Nikola Grmoja ustvrdio je u utorak u Hrvatskom saboru kako je nekoć respektabilna tvrtka Badel "nestala u šaci malog Meteora iz Đakova" zahvaljujući pogodovanju države, premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića i bivšeg Todorićeva direktora Darka Kneza.

Odbili peterostruko izdašniju ponudu iz Slovačke

Operacija počinje tako što Knez u svibnju 2016. za 18 milijuna kuna kupuje 25 posto dionica Meteora, mjesec dana kasnije "tijelo pod izravnom ingerencijom ministra Marića" otpisuje 107 milijuna kuna Badelovih dugova prema državi, a u veljači ove godine "pod pokroviteljstvom i uz pogodovanje Plenkovićeve Vlade" preuzima Badel 1862, premda je ponuda slovačkog alkoholnog diva bila peterostruko izdašnija, rekao je Grmoja nakon stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je Badel, tvrtka vlasnik značajnih nekretnina, u veljači ove godine dobio novog vlasnika - đakovačku grupu Meteor, novokomponiranu tvrtku u vlasništvu bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Ante Raspudića i bivšeg Todorićeva direktora Darka Kneza", ustvrdio je Mostov zastupnik.

'I nepismenima je jasno čija je ponuda bila bolja'

Zapitao je zašto su Plenkovićevi ministri prepustili Badel slabijem ponuđaču u tobože otvorenoj tržišnoj utakmici. Prihvaćena je ponuda od svega 30 milijuna kuna, koju je Meteor platio Badelu u gotovini, vjerovnicima će isplatiti 150 milijuna kuna u razdoblju između pet i osam godina, a 200 milijuna kuna dugova pretvorit će u vlasnički kapital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga ponuda za preuzimanje Badela iznosila je 370 milijuna kuna, 115 milijuna vjerovnicima odmah u gotovini, a 89 milijuna ulaganja u proizvodnju.

I nepismenima je jasno čija je ponuda bila bolja za radnike, vjerovnike i Badel, pa ipak Meteor grupa dobila je vjetar u leđa Plenkovićeve Vlade, ustvrdio je Grmoja i ustvrdio da je "u ime te tipične hrvatske privatizacijske muljaže u rukama HDZ-ovih stranačkih kolega završila zlatna koka Badel".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo