'Nisam tata agrokora' /

Gregurić svjedočio pred Povjerenstvom za Agrokor: 'I HDZ-ova i SDP-ova vlast jednako odgovaraju za stvaranje Todorićeva carstva'

Nekadašnji premijer svjedočio je pred saborskim tijelom kazavši između ostalog da je bilo malverzacija u privatizaciji, ali se to ne može tovariti na njegova leđa

15.11.2017.
9:03
VOYO logo

Na današnjoj sjednici najprije je svjedočio Franjo Gregurić. Zlatko Mateša ispričao zbog službenog puta, svjedočit će stoga Jurica Pavelić, bivši potpredsjednik Vlade.

Gregurić, predsjednik 3. Vlade RH, najprije je odgovarao na pitanje Nikole Grmoje (Most), koji ga je upitao kada je ušao u HDZ. "Ako je to centar ispitivanja ovog povjerenstva...", zaustio je Gregurić. Odmah je nastao prijepor između članova Povjerenstva (Brkić i Miljenić) je li to pitanje u skladu s temom rada saborskog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok je ipak odgovorio na pitanje, odnosno da je u HDZ ušao 1990. na prijedlog Franje Tuđmana.

"Bilo je malverzacija u privatizaciji, ali ne možete meni to tovariti na leđa"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja je nakon toga svjedoka počeo rešetati pitanjima o privatizaciji i crnoj mrlji kojom je ista etiketirana. "Moram reći da smo čitavu '91. i '92. vodili brigu kako da Hrvatska dobije samostalnost. Nije mi na kraj pameti bilo da ćemo danas o tome raspravljati. Nikada nisam sudjelovao u provesu privatizacije na način da kupujem dionice. Svjestan sam da me prati 'istočni grijeh' privatizacije. Bilo je malverzacija u privatizaciji, ali ne možete meni to tovariti na leđa, nego onima koji su tada imali mehanizme koji su mogli kontrolirati te postupke", kazao je Gregurić.

Image

Franjo Gregurić dao iskaz Istražnom povjerenstvu za Agrokor

Image

Franjo Gregurić dao iskaz Istražnom povjerenstvu za Agrokor

Nakon toga Grmoja je tražio konkretna imena osoba koje su odgovorne, kao i tko je odgovoran da su banke određenim pojedincima davale kredite za otkup dionica važnih tvrtki. Gregurić je kazao da on ne može kontrolirati financijske tokove, nego da je riječ o institucijama. "Tražiti decidirani odgovor je besmisleno danas. Pitajte poslovne banke koje su davale kredite, imate njihove izvještaje, registracije firmi iz kojih se vidi tko je i za koliko kupio koju firmu."

Grmoja predložio sučeljavanje Gregurića i Manolića

Na prethodnoj sjednici svjedok Josip Manolić optužio je Gregurića da "ima dosta grijeha u pretvorbi i privatizaciji". Prozvani je već tada reagirao kazavši da je riječ o "potpunoj gluposti i netočnosti". Ovaj put za Manolića je kazao da je pomiješao vlade, iako ga pamćenje brzo služi za njegovu dob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljan Gregurićevim svjedočenjem, "koji nije dao niti jednu informaciju i nije htio odgovarati na Manolićeve optužbe", Grmoja je predložio sučeljavanje dvojice nekadašnjih premijera.

"Nije bilo govora o stvaranju Todorićeva carstva"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mnoštva Grmojinih pitanja, palicu je preuzeo SDP-ov Gordan Maras. "Jeste li bili svjesni situacije koja se dešavala i u kojem smjeru je crony kapitalizam išao?", upitao je Maras. - "Nije bilo tada vremena za razmišljanje kojim putem privatizacije krenuti. Nije bilo govora o stvaranju Todorićeva carstva. Za to jednako odgovaraju i HDZ-ova i SDP-ova vlast, koje su obje to dopuštale", odgovorio je svjedok Gregurić.

Na opetovana pitanja Marasa je li Gregurić bio svjestan da nastaje ortački kapitalizam svjedok se naljutio na člana Povjerenstva zbog neadekvatnih pitanja. "Nitko u '91. i '92. nije bio opterećen time tko će i kako nešto kupiti, nego kako nahraniti 600.000 izbjeglih i prognanih i kako osigurati da sve funkcionira za vrijeme rata. S druge strane, Tuđman nikad nije rekao mantru da Hrvatsku treba nositi 200 bogatih ljudi."

Nakon što se na Marija Jelkovac pozvala na povredu poslovnika zbog Marasovih jednih te istih pitanja, SDP-ovac je ustvrdio da na svakoj sjednici "imamo dva svjedoka: svjedoka i HDZ-ovog odvjetnika". Jelkovac se zbog toga ponovno javila za povredu poslovnika zbog vrijeđanje nje, s čim se nije složio predsjednik Povjerenstva Miljenić.

Gregurić nije htio odgovoriti na Marasovo pitanje o tome je li Zagrebačka banka bila u vlasništvu države u njegovo vrijeme, kazavši da to nema veze s Agrokorom. "Svjedok izbjegava odgovoriti na pitanja i u tome ima podršku HDZ-a", kazao je Grmoja refererirajući se na nezadovoljstvo odgovorima svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenkovićev stav prema Ukrajini nepotreban"

"Je li slom Agrokora kazna Plenkoviću zbog Ukrajine?", upitao je Maras. - "Mislim da je taj Plenkovićev stav nepotreban, treba biti oprezniji, dugo sam radio u Rusiji i treba pristupati opreznije. Krediti Sberbanke će sigurno ostaviti traga. S Rusima treba razgovarati, na način da se kredit reprogramira", odgovorio je Gregurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi iz vrha vlasti i vojske bili su članovi Saveza komunista"

HDZ-ovi članovi Povjerenstva počeli su postavljati pitanja. ​"Većina naših ljudi u vrhu vlasti i vojske su bili bivši članovi partije, to ne znači da nisu hrvatski domoljubi ako su bili tamo. Bio sam i ja član Saveza komunista i ne stidim se toga. Neka mi netko kaže tko je tada više radio od zemlju od mene", kazao je Gregurić na pitanje Ante Babića.

Gregurić je više puta ponovio da nikad nije sudjelovao na sastancima na kojima bi se raspravljalo ili odlučivalo o pogodavanju nekome u privatizaciji.

"Izvršna vlast odobrila kredit Sberbanke"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li po vašem sudu moguće nastajanje ovolikog koncerna Agrokora bez sprege s politikom?", upitao ga je Orsat Miljenić. - "Postojao je sustav koji je trebao regulirati procese. Sigurno da su za krupne projekte ključnu riječ davali ministri. Je li bilo sprege, to ne mogu komentirati. Veliki kredit Sberbanke nije mogao biti odobren a da za taj proces nije znao netko iz izvršne vlasti u Rusiji, isto je u Hrvatskoj", odgovorio je Gregurić.

U drugom krugu pitanja riječ je prvi uzeo Nikola Grmoja. Optužio je Gregurića za iznošenje netočnih informacija, potkrijepivši to dokumentom da je i 1995. bio savjetnik predsjednika za gospodarstvo, kada je već Agrokor imao u vlasništvu Unikonzum, Jamnicu, Zvijezdu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gregurić je rekao da nije "Tata Agrokora", kao ni "svemogući kadrovik", kako ga neki prozivaju.

"Je li vam nelogično da povjesničar i doktor budu ključni savjetnici predsjednika za privatizaciju?", upitao je Maras, na što se Brkić pozvao na povredu poslovnika uzvrativši "po kojim je referencama on postao ministar poduzetništva". Maras je nakon toga povukao pitanje, čime je završeno ispitivanje svjedoka.

Sukob Grmoje i Jelkovac

Od 12.00 sati svjedočio Jurica Pavelić, potpredsjednik Gregurićeve Vlade. Zbog povrede poslovnika sukobili su se HDZ-ova Marija Jelkovac i Mostov Nikola Grmoja, koji ju je optužio da "brani kuma ove Vlade, koja ne dopušta da se Šeks pozove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do unatrag pet godina Agrokor je slavljen kao najbolja kompanija i lider u Hrvatskoj. To su podržavale sve političke opcije. Objektivno, Agrokor je u pogledu ulaganja doveo vrhunske tehnologije. Ne može reći da ova stvar koja se događa je bila greška nekoga prije ili da je ovo unaprijed smišljeno. Za sve dobro i loše u ovoj zemlji kriva je politika", kazao je Pavelić, čije je svjedočenje trajalo najkraće od svih dosad - nešto više od pola sata.

Nova sjednica održat će se već sutra. Od 10.00 sati trebao bi svjedočiti bivši guverner HNB-a i zaposlenik Agrokora Željko Rohatinski. Pozvani su još Jozo Petrović, BorislavŠkegro i Zoran Jašić, no tek je za posljednju dvojicu navedenih dostava uredna, obznanio je Miljenić, što znači da se Rohatinski i Petrović možda neće pojaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo