GRBIN TRAŽI HITNU INTERVENCIJU USTAVNOG SUDA: / 'Vremena ima... Zabrana glasanja ljudima s temperaturom nije legitimna'

Image
Foto: Pixsell

Nakon dvojbenih uputa DIP-a i upozorenja dvoje ustavnih stručnjaka, kandidat na izborima traži žurnu akciju Ustavnog suda

1.7.2020.
12:29
Pixsell
VOYO logo

Peđa Grbin, poznati SDP-ovac, kandidat i na ovim izborima, doduše, na 14. mjestu u 8. izbornoj jedinici, zbog nejasnih uputa DIP-a i epidemiologa, mogu li zaraženi koronavirusom i osobe u samoizolaciji, ali i svi drugi koji će možda imati povišenu temperaturu na dan izbora, izaći na birališta 5. srpnja obratio se – Ustavnom sudu.

U žurnom dopisu predložio je Ustavnom sudu da postupa sukladno članku 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH. „Predmetna odredba UZUS-a daje ovlasti Ustavnom sudu, kada to od njega, između ostalih, zatraže kandidati na izborima, na poduzimanje radni koje će spriječiti neustavna i nezakonita postupanja prilikom provođenja izbora.“, navodi u svom dopisu Peđa Grbin i upozorava na tekst preporuke DIP-a osobama kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana glasovanja za osobe s temperaturom

„Sam DIP u svojem dopisu potvrđuje da za ovakvu ograničavajuću mjeru nema zakonski temelj, potpuno je jasno da zabrana pristupanja svih kojim je, primjerice temperatura viša od 37,2 C biračkom mjestu niti je legitimna niti prikladna ostvarenju legitimnog cilja – zaštite zdravlja, a iz svih mjera koje su donijete tijekom protekla četiri mjeseca, od početka epidemije COVID-19, jasno je da postoje i druge, prikladnije i manje ograničavajuće mjere koje bi zaštitile zdravlje građanki i građana, a pri tome bi omogućile svima da sudjeluju na izborima“, stoji u Grbinovom dopisu, te on poziva Ustavni sud da provede hitni postupak nadzora nad ustavnošću uputa i preporuka DIP-a o glasanju bolesnih osoba – kako bi se nepravilnosti mogle otkloniti prije izbora.

Peđa Grbin u izjavi za Net.hr kaže da se odlučio za ovaj korak jer smatra da se svim građankama i građanima Hrvatske moraju omogućiti temeljna ljudska prava, a to je i pravo glasa, ali i zato jer smatra da je nedopustivo da se tako važno pitanje rješava post festum, nakon održanih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Žao mi je što je DIP-u trebao dopis kojeg smo kolega Arsen Bauk i ja poslali u nedjelju, pa da se zbroje i počnu raditi svoj posao. Još više zabrinjava da su taj posao učinili ovako loše, i, bez zakonskog temelja, dijelu naših sugrađana uskratili pravo glasa. Vremena ima, nadam se da će Ustavni sud biti na visini zadatka.“, izjavio je za Net.hr kandidat na izborima Peđa Grbin.

Da podsjetimo, nakon što je DIP objavio upute za glasanje osobama zaraženima koronavirusom, udruga GONG, a onda i dvoje ustavnih stručnjaka, Branko Smerdel i Sanja Barić, izjavili su da su upute neustavne i nerazmjerno ograničavaju pravo glasa. Sada kandidat Peđa Grbin apelira na Ustavni sud da slučaj rasplete što prije, i to prije izbora – kako bi svi građani imali jednako pravo glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo