TRAŽE SMJENU BERNARDIĆA / Grbin o stanju u SDP-u: 'Došli smo do zida. Mislim da je najbolje rješenje unutarstranački referendum'

Grbin kaže da se zbog stanja u stranci ne mogu baviti svojim poslom

17.9.2018.
22:48
VOYO logo

Peđa Grbin gostovao je u RTL Direktu voditelja Zorana Šprajca gdje je komentirao današnji maratonski sastanak u SDP-u te zahtjeve dijela članova za smjenom Davora Bernardića.

Jeste li vi predsjednik krupnog kapitala koji Bernardić spominje, a koji ga prema njegovim riječima želi srušiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krupan sigurno jesam, kapital nadam se da još neki predstavljam SDP-u. To ćete morati pitati njega jer ni meni baš nije jasno."

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Bernardić službeno postao nesmjenjiv predsjednik stranke?

"Zasjeo je u fotelju predsjednika SDP-a i danas je opetovano pokazao da se iz nje ne misli maknuti bez obzira na ono što se oko njega događa. Proceduralnih mogućnosti ima i ja sam se dugo nadao da ih nećemo morati primijeniti. Došli smo do zida i bojim se da ćemo morati aktivirati mehanizme koji nam stoje na raspolaganju. Jedan od tih mehanizama je sazivanje izvanredne stranačke konvencije na kojoj bi se moglo raspravljati o smjeni predsjednika stranke. Mislim da je bolje rješenje, jedan kompromis, da se raspiše referendum među članovima SDP-a na kojem bi odgovorili jesu li za odlazak Bernardića i raspisivanje unutarstranačkih izbora. Taj referendum bi razriješio dvojbe. Time bi se začepila usta svima nama, bilo kritičarima bilo apologetima Davora Bernardića. Ova muka, koja nije muka samo nema, nego građanima koji to moraju gledati, iskoristit ću priliku da im se ispričam zbog cirkusa koji smo im priuštili, pogotovo biračima koji su nam dali svoj glas, mislim da se pomoću unutarstračkog referenduma možemo riješiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege koji su članovi Predsjedništva danas nisu jasno na sastanku izrazili niti da li podupiru Bernardića niti da li smatraju da treba otići. Navodno su o tome razgovarali u petak i nedjelju, vidimo po medijima da kolege kao neimenovani izvori o tome pričaju medijima, ali su danas odlučili da ne trebaju to kazati i produžili su ovu agoniju. Ja apeliram na svijest kolega, vjerujem da će razum prevladati, jer vjerujem da svatko od nas vidi da se zbog situacije u SDP-u ne možemo baviti svojim poslom. Mi gotovo ništa ne govorimo o poreznoj reformi, udaru na male iznajmljivače, o skandalu na javnoj televiziji gdje se pakira otkaz gospodinu Zovku, SDP o tome šuti, SDP gotovo da ništa ne progovara o Uljaniku..."

"Mislim da se ljudi lupaju po glavi i pitaju zašto ovo moraju gledati i slušati. Ja sam danas rekao da je to kao u letećem cirkusu Monthyja Pythona, obožavatelji Montyja Pythona su me zamolili da više ne povlačim takvu paralelu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li predsjednik Sabora intervenirati?

"Ja se ne želim u tu poziciju dovesti da Gordan Jandroković arbitrira. Mi unutar SDP-a imamo Statut u kojem jasno piše tko bira predsjednika kluba, to je klub zastupnika, danas smo o tome raspravljali četiri i pol sata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači vi ulazite u aktualni sat potpuno nepripremljeni?

"Sramota! Ne mogu se ispričati onima koji su nam povjerili svoj glas što smo se doveli u situaciju da ne ispunjavamo svoju ustavnu zadaću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo