Kaić Rak o koronavirusu: / 'Granična policija i MUP detaljno će pregledati osobe koje imaju temperaturu, a žele u Hrvatsku'

Svjetska zdravstvena organizacija trenutno ne smatra da se radi o situaciji koja je od međunarodnog značaja

25.1.2020.
20:06
VOYO logo

Koronavirus stigao je u Europu, a samim tim povećao se i broj pitanja koje hrvatski građani imaju o ovom virusu koji je započeo u Kini. Prvi slučajevi zaraze zabilježeni u Europi bili su u Francuskoj kod tri osobe koje su nedavno putovale u Kinu.

Mnogo nepoznanica

Mnogo je još tu nepoznanica, a neke je za RTL pojasnila voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za Kinu se eksplicitno navodi da se radi o velikom riziku, kao i regionalno za dio svijeta u kojem je Kina, ali i globalno smatra se da je visoki rizik'', kazala je Kaić Rak.

To dovodi do zabrinutosti kako spriječiti da se zaraza pojavi u Hrvatskoj, no voditeljica Ureda inzistira kako su sve hrvatske službe informirane o situaciji sa koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska služba za javno zdravstvo je napravila naputke i obavijestila sve epidemiološke službe, sanitarnu inspekciju, MUP i graničnu policiju da u bilo kojem slučaju ako osoba ima temperaturu ili  suhi kašalj, da se takva osoba onda detaljnije pogleda. Da se napravi upitnik i vidi se povijest kretanja i kontakata. Ako je bolesna, naše hitne službe su informirane'', rekla je Kaić Rak. 

Osim naputaka kako nastupati ako se primjeti da je netko zaražen, Hrvatski zavod za javno zdravstvo također provodi i kampanju informiranja putnika, navodi voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, naime služba za epidemologiju je napravila letke za putnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je promptno reagirala

''Za osobe koje mogu ući u zemlji, ali se možda dva dana kasnije razboljeti, na lecima su informacije da oni znaju na koji način kontaktirati hitnu ili epidemiološku službu koja je najbliža'', objašnjava Kaić Rak. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije rekla da se radi, u ovo momentu, o situaciji koja je od međunarodnog značaja. Zahvaljujući tome što je Kina toliko promptno reagirala i sekvencionirala je genom i obavijestila WHO. No izvor zaraze još nije poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nagađanjima Kaić Rak kaže kako su ''to je sve puno informacija koje nisu potvrđene.''

''Mi još uvijek ne znamo sa sigurnošću izvor niti intenzitetprijenosa s čovjeka na čovjeka. Mi još uvijek ne znamo jako puno. Taj virus može izazvati od blagih respiratornih smetnji do smrtonosnih posljedica'', zaključuje Kaić Rak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo