PLOD HRVATSKE PAMETI / Grandiozan uspjeh riječkih liječnika: prvi na svijetu ugradili umjetni kralježak iz 3D printera

U tamošnjem KBC-u liječnički tim je prvi na svijetu napravio operaciju ugrađivanja umjetnog kralješka iz 3D printera koji su razvili u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje

8.9.2015.
18:49
VOYO logo

Iako leži u bolničkom krevetu Josipu ne silazi osmijeh s lica. Liječnici su ga, kaže, ponovno oživjeli. Zbog metastaza na sedmom kralješku trpio je nepodnošljive bolove i najcrnje misli, a pri samoj pomisli na njih kreću suze.

Riječaninu kojemu je 77, doktor je izložio svoj plan. Bit će prvi na svijetu kojemu će izvaditi oboljeli, a ugraditi umjetni kralježak od akrila još i napravljen u riječkoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je trajala tri i pol sata, a s njom su bolovi potpuno nestali. I to zahvaljujući kalupu napravljenom s 3D printerom.

"Kalup u kojem ćemo mi na operacijskom stolu sebi iz kirurškog cementa, metilmetakrilata ili akrilata napraviti umetak, odljev koji će nam po dimenzijama biti potpuno isti onome što ćemo mi van izvadit, a što je patološko", kaže predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Rijeka Dinko Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom operacije, posebna se smjesa injekcijom umeće u kalup, a nakon pet do sedam minuta tvrda je kao kamen. Taj se umetak puni spužvastom kosti i počinje ugradnja u tijelo. Sve se fiksira pločicom koja se vadi nakon šest tjedana. Ova operacija otvara nove mogućnosti.

"Sve kralješke po cijelom tijelu možemo mijenjati na isti način", otkriva Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titanski umeci koštaju od pet do deset tisuća kuna, a ovi akrilni deset su puta jeftiniji. Riječki stručnjaci se nadaju da će kolege u Hrvatskoj prihvatiti njihovu metodu. Ali vjeruju i u svjetski uspjeh.

"Veseli me da je novi proizvod plod hrvatske pameti, hrvatske tehnologije, timskog rada. Svi ovi ljudi koji su u sali, svaki je vrhunski odradio svoj dio posla, jedino tako možete doći do vrhunskih rezultata", poručuje predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvod je tu, sada bi ga bilo dobro prodati svijetu i zaraditi novac.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo