OTKRIVENI DETALJI / Splitu prijeti milijunska ovrha? Ugostitelj tužio grad i 'Športske objekte' zbog naknade štete za kafić na bazenima

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Splitski ugostitelj smatra da je svojim ulaganjem doveo do toga da prostor od devastiranog postane jedan od najboljih u gradu i da je zato JUŠO i mogao tražiti toliko veću cijenu. Zbog toga traži da mu nadoknade njegova ulaganja

14.9.2021.
16:13
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Splitski Općinski sud prije nekoliko je dana donio sudsku odluku u slučaju starom 17 godina za naknadu štete ugostitelju Stipi Bradariću koji je tužio Grad Split i Javnu ustanovu Športski objekti (JUŠO).

Bradarić je u lipnju 2004. godine podnio tužbu u kojoj je tražio nadoknadu štete, odnosno ulaganja u ugostiteljski prostor koji je u kolovozu 1993. godine dobio u zakup nakon sklapanja ugovora sa Športskim savezom Općine Split. Ugostiteljski je prostor u Športskom centru "Bazeni - Poljud" zakupio po cijeni od 20 DM/m2 s rokom trajanja 15 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Dunja Lubičić nepravomoćno je presudila da Grad i JUŠO moraju ugostitelju Bradariću solidarno i u roku od 15 dana pod prijetnjom ovrhe isplatiti ukupno milijun i 150 tisuća kuna, od čega 850 tisuća kuna za izvršene građevinske i zanatske radove i 300 tisuća kuna za nabavljenu i ugrađenu ugostiteljsku opremu i inventar u prostor tadašnjeg kafića "Opatija" na bazenima na Poljudu. Bradariću osim toga prema posljednjoj presudi pripadaju i zakonske kamate koje teku od 2001. godine te više od 556 tisuća kuna sudskih troškova.

Zakupoprimci su trebali biti zaštićeni

U tužbi stoji da je prostor bio devastiran od posljedica "ratnog oštećenja od strane tzv. jugovojske iz susjednog vojnog objekta Lora" te je sklopljen ugovor na 15 godina kako bi uspio vratiti novac uložen u sređivanje prostora. ŠC "Bazeni - Poljud" 1. siječnja 1998. godine preuzima JUŠO, zajedno s ugostiteljskim prostorom, a Grad Split 25. svibnja 1998. godine oglašava javni natječaj za zakup poslovnih prostora u ŠC "Bazeni", uključujući i taj prostor. Bradarić pak smatra da kod oglašavanja nije poštivana odrednica Zakona o zakupu poslovnog prostora po kojem su zatečeni zakupoprimci, a kojima nisu istekli postojeći ugovori o zakupu, trebali biti zaštićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga Bradarić podnosi prijavu kako bi se utvrdile nove, znatno veće početne cijene zakupnine od 35 DEM-a po kvadratu. No, na nju nikada nije dobio odgovor.

Traži nadoknadu ulaganja

Zbog toga nije mogao prihvatiti potpisivanje novog ugovora o zakupu, ali je, kako stoji u tužbi, i dalje u cijelosti podmirivao svoje obveze iz osnovnog ugovora o zakupu. Grad i JUŠO su to prešutno odobravali sve do ožujka 2001. godine kada je Grad ponovno raspisao natječaj o zakupu. Na njega se, osim Bradarića, javio i obrtnik Denis Vrvilo te je njegova ponuda prihvaćena kao povoljnija te je kasnije u zakup dobio još prostora i tako otvorio popularni noćni klub "Vanilla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bradarić smatra da je svojim ulaganjem doveo do toga da taj prostor od devastiranog postane jedan od najboljih u gradu i da je zato JUŠO i mogao tražiti toliko veću cijenu. Tražio je da mu nadoknade njegova ulaganja, no nikada mu nije odgovoreno, piše Slobodna Dalmacija.

Image
NOVI GAF /

Ministarstvo bez dozvole nadograđuje Općinski sud u Splitu; Iz Grada poručuju: 'Neka plate penale...'

Image
NOVI GAF /

Ministarstvo bez dozvole nadograđuje Općinski sud u Splitu; Iz Grada poručuju: 'Neka plate penale...'

"Ponovno se mora naglasiti da je u ovom parničnom postupku proteklo izuzetno dugo vremena od kada je tužitelj tužbom zatražio naknadu štete pa do današnjeg dana (17 dugih godina). Ovo je umnogome otežalo pravo utvrđivanje činjenica glede zahtjeva tužitelja, s tim da je tužitelj poduzeo sve što je moguće da sačuva svoje potraživanje u dokaznom smislu, dok tuženici to nisu napravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sud vjeruje tužitelju kada kaže da je od vjerodostojnih osoba Grada Splita, gradonačelnika Škarića i dogradonačelnika Buličića (naravno, riječ je o gradonačelniku i dogradonačelniku iz doba mijenjanja odluke na poslovnom prostoru) dobio input da angažira upravo Jerka Maladu (vještaka) da mu sačini ekspertizu i utvrdi kolika su bila njegova stvarna ulaganja u prostor kako bi bio obeštećen.

Ovdje valja dodati da je tužitelj u svojem kazivanju od 10. lipnja 2021. izrazio nezadovoljstvo s ekspertizom, smatrajući da je on neke radove prenisko procijenio, ali je jasno i logično i životno očekivati da je pristao na procjenu iz ove ekspertize jer mu je bilo jasno da zakupodavni odnos neće biti produljen jer nije pristao na "ucjene" Vječeslava Križevića, koji je u to vrijeme radio u JUŠO-u", stoji u presudi sutkinje Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo