NOVI GAF / Ministarstvo bez dozvole nadograđuje Općinski sud u Splitu; Iz Grada poručuju: 'Neka plate penale...'

Image
Foto: Screenshot: YouTube/Splitv Videoportal

Ministarstvo pravosuđa i uprave nije ishodilo građevinsku dozvolu za gradnju trećeg kata, a radovi su nastavljeni

30.6.2021.
8:26
Screenshot: YouTube/Splitv Videoportal
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa i uprave, državna institucija nadležna za donošenje i poštivanje zakonskog okvira pravnog i upravnog sustava u Hrvatskoj, krši zakone i gradi bez građevinske dozvole. Riječ je o novoj zgradi Općinskog suda u Splitu koja se prije godinu dana počela graditi na mjestu bivše robne kuće u Gundulićevoj ulici. Zgrada je prvotno zamišljena kao dvokatnica, no shvatili su da je to premalo mjesta za sve suce, činovnike i spise, pa su odlučili izgraditi i treći kat - ilegalno.

Radovi bez naloga

Kako doznaje Jutarnji list, projekt gradnje zgrade je izmijenjen, stoga je trebalo izmijeniti i dopuniti lokacijsku i građevinsku dozvolu koju su ranije uredno dobili. No, lokacijska dozvola im je izdana, ali građevinska - nije. Bez obzira na to, radovi su nastavljeni, a kada su mediji prvi put otkrili ovaj nedostatak, ministar Ivan Malenica je obustavio radove dok ne dobiju svu potrebnu dokumentaciju. Iz Ministarstva se otad pravdaju da su radovi nastavljeni bez njihova naloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radovi na objektu nastavljeni su bez naloga Ministarstva, odnosno investitora. Odmah nakon saznanja o nastavku radova Ministarstvo je obustavilo sve aktivnosti do prikupljanja potrebne dokumentacije za nastavak projekta", poručili su i dodali da su podnijeli zahtjev za izmjene i dopune građevinske dozvole zbog nadogradnje još jedne etaže te promjena u konstrukciji ostatka zgrade.

"Lokacijska dozvola za nadogradnju kata ishođena je u svibnju ove godine, nakon čega je Ministarstvo predalo zahtjev za građevinsku dozvolu u lipnju ove godine", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penali za parkiralište

Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević potvrdio je da je 8. lipnja zatražena izmjena i dopuna građevinske dozvole za treći kat zgrade suda te je otkrio da je zahtjev odbijen jer investitor, u ovom slučaju Ministarstvo pravosuđa i uprave, nije ima svu potrebnu dokumentaciju.

"Ministarstvo treba dostaviti potpunu dokumentaciju, potpisati ugovor o plaćanju penala zbog nedostatka 34 parkirališna mjesta, platiti iznos od 1,5 milijuna kuna i dozvola će biti izdana", tvrdi Ivošević i dodaje kako bez toga po zakonu ne mogu izdati dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, splitski GUP predviđa da svaka nova građevina ima parkirna mjesta, a ako ih nema, kao u slučaju zgrade suda, investitor je obvezan platiti naknadu Gradu. Ivošević dodaje da je Ministarstvo obustavilo gradnju, a zbog svega će reagirati i Državni inspektorat.

Inspekcija provodi istragu

Inspektori će najprije prikupiti svu dokumentaciju te utvrditi koje su dozvole prikupljene, tko ih je izdao i jesu li prijavljeni svi radovi. Kad to utvrde, ispitat će investitora, a potom i izaći na teren. Iz Inspektorata su potvrdili da je istraga započela na temelju medijskih napisa, a mogla bi potrajati desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o gradnji, investitoru za ovakav prekršaj prijeti od 30.000 do 100.000 kuna kazne, ali u nekim slučajevima, ako je zatražena građevinska dozvola, upravni se postupci zaustavljaju dok ured za legalizaciju ne donese pravomoćno rješenje.

Trampa s Kerumom

Inače, Ministarstvo je 2005. dobilo bivšu robnu kuću od Željka Keruma, koji je obavio "trampu" za neke atraktivnije nekretnine. Projekt izgradnje Općinskog suda vrijedan je više od 74 milijuna kuna, što s 15 posto financira Ministarstvo, dok ostatak pokriva Kraljevina Norveška. Radovi koje izvodi konzorcij Lavčević su već trebali biti gotovi, no zbog nadogradnje treće etaže, ugovorni je rok produljen na 8. rujna. Zbog toga se možda Ministarstvu i žurilo da čim prije prikupi potrebne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda usporenom dinamikom, radovi se odvijaju zadovoljavajuće uzevši u obzir nužne izmjene na projektnoj dokumentaciji koje će za sobom iziskivati i izmjenu važeće građevinske dozvole. Naknadnim zahtjevima naručitelja, a zbog mogućnosti proširenja kapaciteta zgrade suda koja se rekonstruira, dobiven je pozitivan odgovor nadležnih gradskih institucija na idejni projekt, kojim se definira izvođenje dodatne etaže na zgradi suda te i izdavanje nove lokacijske dozvole. Glavni projekt nadogradnje izrađen je i 8. lipnja predan zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole", priopćili su iz Ministarstva.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo