TKO ZNA KAKVE SMO SVE OTROVE UDISALI: / 'Grad je postupio skandalozno! Nikad nećemo saznati koliko su dim i pepeo bili opasni za zdravlje'

Image
Foto: PIXSELL

Zastupnik zagrebačke Skupštine je na konferenciji za medije iznio nekoliko razloga zbog kojih su se dogodili propusti u analizi kvalitete zraka nakon srpanjskog požara otpada na Jakuševcu.

1.10.2019.
15:17
PIXSELL
VOYO logo

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska) održao je danas konferenciju za medije na temu požara otpada na Jakuševcu koji se dogodio u srpnju i njegovih posljedica za okoliš i zdravlje ljudi. Tvrdi kako su gradske vlasti o tome obmanule javnost te postupile skandalozno i neodgovorno.

Naime, u medijima su se ovih dana pojavile infomacije kako Grad Zagreb uopće nije naručio mjerenje štetnih čestica u zraku. Zastupnik Petek je još ranije tvrdio kako nije gorjelo reciklažno dvorište te je iznio kako je opožareno sedam tona guma, 16,5 tona plastike, 41 tona metala, 1271 tona raznog glomaznog i nerazvrstanog otpada te gotovo 1300 tona drva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

"Potpuno se slažem s izjavom gradonačelnika: 'Najvažnije da je čovjek zdrav'. No da bismo održali zdravlje, potrebna je adekvatna briga i preventiva. A to nisam mogao vidjeti od gradske uprave tijekom srpanjskog požara na Jakuševcu", rekao je Petek i dodao kako je Zagrepčane spasio njihov njuh.

Image
JESU LI ZAGREPČANI UDISALI OPASAN OTROV? /

Bandić nikad nije otkrio istinu o požaru na Jakuševcu

Image
JESU LI ZAGREPČANI UDISALI OPASAN OTROV? /

Bandić nikad nije otkrio istinu o požaru na Jakuševcu

'Deal' sa Šostarom i čudni ugovori

Dodao je kako su, zbog materijala koji su gorjeli, vatrogasci imali jednu od najzahtjevnijih intervencija posljednjih godina te dodao kako su neka dobrovoljna vatrogasna društva vatrenu stihiju gasila bez maski i zaštitne opreme. Za analizu kakvoće zraka koja nikad nije obavljena krivi spregu između gradonačelnika Milana Bandića i ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te bivšeg gradskog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, D.Puklavec/M.Tironi

"Nastavni zavod Andrija Štampar nije dobio nalog, pa nije niti uzeo uzorke zraka i pepela. Priznali su da nemaju čime uzeti potrebne uzorke i napraviti analizu različitih spojeva i pepela iz dima koji se 24. i 25. srpnja nadvio nad gotovo cijelim gradom. Niti su tu učinili kada je više puta gorjelo postrojenje C.I.O.S.-a na Jankomiru", upozorava Petek.

Tvrdi i kako na tom deponiju u vrijeme požara uopće nije smjelo biti toliko otpada. A tu krivca vidi u Zagrebačkom holdingu koji nije na vrijeme raspisao natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada, koji i dalje stoji na Jakuševcu. Dodao je i da je Grad potpisao novi ugovor s tvrtkom CE-ZA-R, čiji je vlasnik Zoran Pripuz te pristao na povećanje cijene zbrinjavanja glomaznog otpada sa 660 na 1320 kuna po toni. Na kraju je zaključio kako će zbog tih propusta sam platiti i organizirati analizu zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam će organizirati analizu zraka

"Gradonačelnikova je dužnost osigurati zaštitu osoba, okoliša, zdravlja i imovine grada i njegovih stanovnika. No mnogi mu građani više ne vjeruju! Stoga sam istražio mogućnosti analize zraka s privatnim tvrtkama u Njemačkoj. Organizirat ćemo akciju prikupljanja 10.000 kuna među građanima i u nekoj sljedećoj situaciji sami ćemo naručiti i uzorkovati zrak i pepeo, te sve transparentno objaviti javnosti. Gradonačelniku želim dobro zdravlje, kako bi zdrav mogao odgovarati za svu štetu koju je učinio tijekom ova dva desetljeća u gradu Zagrebu. Stoga je stvarno najvažnije da je čovjek zdrav", zaključio je Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo