12-ero osumnjičenika /

Gradonačelnik Puljak o uhićenjima u Splitu: 'USKOK je najprije došao kod mene u ured. Priveli su troje djelatnika...'

"Ono što se i danas dogodilo, dakle da je u USKOK bio u splitskoj Banovini", poručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak

20.7.2021.
18:38
VOYO logo

Među 12-ero uhićenih troje je zaposlenika splitske gradske uprave. Kako je prema USKOK-u izgledala ta korupcijska hobotnica u Banovini?

USKOK još nije izišao s detaljima, točnije još uvijek traju kriminalistička istraživanja u PN USKOK-u gdje se nalaze svih 12-ero osumnjičenika. To će potrajati danas vjerojatno tijekom cijelog dana. Tek sutra ujutro će oni vjerojatno biti proslijeđeni Uskočkoj tužiteljici. Među njima je i troje zaposlenika splitske Gradske uprave. Jedan je vršitelj dužnosti pročelnika Odjela za prostorno planiranje i dvije referentice. S nama je zbog toga splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li nam reći kako vi to komentirate? kako vi vidite i na koji način su oni pogodovali ovim ostalim osumnjičenima?

Ono što znate da ne mogu komentirati proces koji je u tijeku. Ono što se i danas dogodilo, dakle da je u USKOK bio u splitskoj Banovini. Najprije su došli do mene da me obavijeste da će izvršiti uvide. Mi smo im, naravno, pružili svu pomoć koja im treba da se bilo koji slučaj ili bilo koja insinuacija na korupciju razriješi. Oni su priveli troje djelatnika i sada je istraga u tijeku, a onda opet ponavljam uvijek, da mi ćemo napraviti sve što treba da se rasvijetli bilo koja sumnja na korupciju u Gradskoj upravi ili u bilo kojoj tvrtki u Gradu Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troje zaposlenika jednog upravnog odjela je sada onemogućeno u radu. Ne znamo hoće li biti zadržani u pritvoru. Ukoliko budu, kako i na koji način ćete nastaviti s poslom? Postoji jako puno zahtjeva za legalizaciju objekata, čak negdje 4 000, koliko sam čula, i svi ostali zahtjevi - kako ćete to rješavati u ovom periodu?

Mi ćemo najprije vidjeti koji je status tih zaposlenika zajedno u suradnji sa USKOK-om. Vidjet ćemo u kojoj je fazi ta istraga i kakav je njihov budući status. ako se dogodi da moramo pronaći neke druge načine, angažirati neke nove ljude da nam pomognu u tom poslu koji je zaista, kao što kažete, važan. Grad ne može stati, treba i dalje funkcionirati i živjeti. U narednim danima ćemo učiniti sve da grad zaista normalnu funkcionira. 

Relativno svježe ste gradonačelnik. U jednu ruku vam je sad došla ova Uskočka istraga možda kao nekakvo opterećenje. Koliko vam je olakšanje da vi započnete s nekim radnjama - dakle, raščišćavanja situacije u gradu?

Mi ćemo uskoro uvesti antikorupcijske mjere, možda i prvi u Hrvatskoj na lokalnoj razini s kojima ćemo spriječiti da se takve stvari u budućnosti uopće dogode ili barem minimalizirati da se takve stvari dogode. Te će mjere biti potpuna transparentnost u svim procesima i u svemu što mi radimo, transparentnost svih računa i svih financijskih izvještaja. Mi želimo da zaista Grad Split bude primjer jednog grada koji svim građanima daje istu šansu, u kojem nema privilegiranih nego svi građani imaju istu šansu za uspjeh i napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujete li da će USKOK češljati i druge odjele? Možda odjel za financije? 

Ja uvijek pozivam i USKOK i policiju i bilo koga tko ima sumnju na bilo što je nepravilno u Gradskoj upravi da zaista napravi sve što treba da se takve sumnje razjasne. mi ćemo im biti na raspolaganju. Mi ćemo im omogućiti uvid u svu dokumentaciju i sve procese jer ono što mi želimo kao oni koji vode Gradsku upravu da Gradska uprava zaista radi na dobrobit građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo