POBJEDNIK UHLJEBLJIVANJA? / Vodi gradić s 25.000 stanovnika i ima 7 savjetnika za turizam, a odbio je preusjeriti novac za Hitnu

Image
Foto: Pixsell

Savjet za turizam i ulaganja osnovan je prošle godine, a broji sedam članova

22.8.2019.
18:49
Pixsell
VOYO logo

Zaprešić, grad koji prema popisu stanovnika iz 2011. ima 25.223 stanovnika i kojeg je lani posjetilo manje od 8000 turista ima čak sedam savjetnika za turizam. Naime, gradonačelnik iz redova HDZ-a Željko Turk osnovao je Savjet za turizam i ulaganja, javlja Index.

Iz zaprešićke gradske uprave potvrdili su da je Savjet osnovan prošle godine kao "radno tijelo koje predlaže mjere i aktivnosti usmjerene ulaganjima u razvoj turizma, daje mišljenja i prijedloge o pojedinačnim razvojnim projektima, predlaže koncept i politiku razvoja pojedinih selektivnih oblika turizma i poticajne mjere za njihov razvoj ili unaprjeđenje te surađuje s gradskim upravnim tijelima i ustanovama s ciljem potenciranja i osiguravanja uvjeta za razvoj turizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turističke brojke u padu

No, prema podacima lokalne Turističke zajednice, prošle je godine Zaprešić posjetilo 7842 turista koji su ostvarili 15.921 noćenje. Godinu ranije, dok grad još nije imao Savjet za turizam, posjetilo ga je 8493 turista, a ostvareno je 17.013 noćenja. Podaci za prvih sedam mjeseci ove godine govore kako je Zaprešić posjetilo 3761 turista, koji su ostvarili 7231 noćenje.

Doznaje se i kako svaki od sedmero savjetnika dobiva 375 kuna neto naknade po svakoj sjednici na kojoj su prisutni. Te su naknade povećane na sjednici u prosincu 2017. koja je ostala obilježena po odluci Gradskog vijeća da dio novca od Savjeta za turizam odbije preusmjeriti za potrebe Hitne pomoći. Savjetnici za turizam, koji obnašaju i druge dužnosti su: Nataša Petković, Đurđica Novosel, Mario Posavac, Milivoj Iveković, Krešo Slatković, Marko Salečić i Željko Majcen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrivanje više pozicija

Potonji je javnosti poznat kao direktor tvrtke Komunalno-Zaprešić te Vodoopskrbe i odvodnje iz Zaprešića, a u nekoliko se navrata njegovo ime spominjalo u kontekstu zapošljavanje članova svoje obitelji te obitelji bliskih prijatelja na važne funkcije u gradu i okolnim općinama. Uz to, Majcen je lokalni stranački rizničar.

Đurđica Novosel i Krešo Slatković su HDZ-ovi vijećnici u Gradskom vijeću Zaprešića te članovi gradskog Odbora za izbor i imenovanja. Slatković je još i u Odboru za komunalne djelatnosti te Odboru za međugradsku suradnju, dok je Novosel u Odboru za društvene djelatnosti te Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Posavac i Nataša Petković su iz Glasa Zaprešića, nezavisne liste s kojom je HDZ formirao vlast u Zaprešiću. Posavac je član gradskog Odbora za komunalne djelatnosti. Milivoj Iveković je iz HSU-a, jedne od koalicijskih stranaka na vlasti u Zaprešiću te je ujedno član Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Marko Salečić je jedini izuzetak, jer nije član drugih odbora, niti se zna pripada li nekoj političkoj opciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo