Objavili interaktivnu kartu: Pogledajte gdje najviše kradu bicikle

Skupina građana ozlojeđena neprestanim krađama bicikala u Zagrebu i policijskim nemarom za ta kaznena djela, odlučila je pomoći sama sebi i – djelovati lokalno.

24.10.2012.
15:54
VOYO logo

Nije svaki ministar policije srpski Ivica Dačić pa da se njegova policija koncentrira na krađu ukradenog bicikla, pronađe ga i onda vrati vlasniku uz veliku pompu i medijsku pažnju. Ovo je, naravno, šala jer se radi o izoliranom slučaju u Srbiji. Pronalasci ukradenih dvokotača na nožni pogon više su nego rijetki – oni jedva da se i događaju. A kradu ih svakodnevno.

I zato su se građani u Zagrebu, gradu s najviše ukradenih bicikala, organizirali i odlučili sami nešto učiniti. Javili su nam se u sklopu naše nove akcije Djeluj lokalno, u kojoj i vas pozivamo da nam na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljete pohvale i kritike onoga što se događa u vašim lokalnim sredinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokrenuli smo interaktivnu kartu na kojoj korisnici mogu označiti lokacije ukradenih bicikala na području Zagreba i šire. Cilj je ukazati na mjesta česte krađe bicikala, kao i aktivna mjesta gdje je u kratkom vremenu ukradeno nekoliko bicikala", navodi jedan od inicijatora.

'Nabrijavaju' kartu

Trenutno su, navodi, u fazi potrage za partnerom i programerom koji bi bio voljan pomoći unapređenju projekta na višu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i ovakav kakav je za sada izgleda prilično dobro. Naime, na karti su ucrtane lokacije na kojima su bicikli ukradeni, a njima su pridružene fotografije bicikala i informacije o okolnostima krađe. Karta "Bye bye bicycle" je aktivirana još u svibnju 2010. godine, uskoro planiraju unapređenja, ali svatko ondje već sada u nekoliko jednostavnih koraka može prijaviti krađu bicikla.

Dajte svoju ocjenu onoga što ste pročitali, iznesite koje vas poteškoće muče, što biste najradije promijenili u svom gradu, a na što ste ponosni. Na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljite nam svoje priče, a mi ćemo potražiti odgovore na vaša pitanja i tražiti očitovanje nadležnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo