Građani polako gube povjerenje u Vladu

Kako vrijeme odmiče, tako i Vlada Zorana Milanovića sve više gubi podršku građana.

6.3.2012.
13:11
VOYO logo

Naprema 61,9 posto hrvatskih građana koji podržavaju politiku Vlade, 23,6 posto građana ne podržava njen rad (početkom veljače iznosio je 17,4 posto), pokazalo je redovno mjesečno istraživanje CroDemoskop.

Što se pojedinih vladinih politika tiče, najniža je potpora zabilježena u području javnih financija i to svega 34,1 posto u odnosu na 42,3 posto prije mjesec dana. Ovaj rezultat nimalo ne iznenađuje obzirom da su u posljednjih mjesec dana doneseni 'štedljivi' proračun, što su najavljene promjene u poreznom sustavu uz povećanje PDV-a itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga najniža potpora zabilježena je za gospodarsku politiku, koja iznosi 43,1 posto u odnosu na 51,6 posto prije mjesec dana. Zanimljivo je da se kod vladine socijalne politike potpora zadržala na gotovo istoj razini (sadašnjih 48,4 posto prema 48,6 posto iz veljače). Vanjska politika ima potporu 54,6 posto građana, a aktivnosti na suzbijanju korupcije uživaju 58,7 posto potpore građana.

Ocjena Vladi - solidna trojka

Vlada je za svoj rad početkom ožujka dobila solidnu trojku. Međutim, prosječna ocjena rada od 2.94 nešto je niža od prosječne ocjene iz veljače kad je iznosila 3.10. Najbolju ocjenu Vlada bilježi među glasačima Kukuriku koalicije, a najniže su ocjene zabilježene među apstinentima (2.25) i glasačima HDZ-a (2.34).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ocjene rada Vlade RH, istraživanje je bilo usmjereno i na ocjenu rada Predsjednika Republike i Hrvatskog sabora. Predsjednik Josipović bilježi ocjenu od 3.87 što je za 0.6 postotnih poena slabiji rezultat od onog zabilježenog početkom veljače. Hrvatski je sabor za svoj rad ocjenjen vrlo slično kao i početkom veljače (sada 2.84 prema 2.82 prije mjesec dana).

Medeni mjesec je gotov

Može se zaključiti kako ocjene iz ožujka najavljuju polagani završetak 'medenog mjeseca' s hrvatskim biračima i početak kritičnijeg odnosa prema politikama Milanovićeve vlade. Dalji smjer potpore ovisiti će najviše o uspjesima ili neuspjesima vladinih mjera, zaključuju u Cro Demoskopu, dodajući da "u tom smislu dobra komunikacija neće moći ništa promjeniti niti popravljati" ako ne bude dobrih rezultata Vladine politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo