nezadovoljni mještani / Građani Omiša pobunili se zbog zatvaranja ceste: 'Ona je jedini način da mi dođemo do radnih mjesta'

Dugo iščekivano prometno rješenje za Omiš već je i prije početka radova postalo problem.

7.10.2020.
21:00
VOYO logo

Pobuna u Omišu. Stotinjak građana prekinulo je promet Jadranskom magistralom kroz centar grada zbog najave zatvaranja ceste na 45 dana. 

Hrvatskim cestama toliko treba za sanaciju litice u sklopu gradnje dugo iščekivane obilaznice, no stanovnici iz zaleđa poručuju da čak trostruko duže obilaznice tih mjesec i pol za nas nisu rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč kiši, nezadovoljni mještani zauzeli su omiški most na deset minuta. Najavljeno zatvaranje ceste Omiš-Gata zbog radova na obilaznici neprihvatljivo im je jer su alternativni pravci trostruko duži.

''Znači ja živim u selu Čisla, to je devet kilometara od Omiša. Znači umjesto 18 km, ja dnevno moram proći 70 kilometara'', rekla je Lea Kačuničić iz Poljica.

''Nikako nam ne može biti altrenativni pravac cesta preko Žrnovnice i Pavića mosta jer tako gospodarstvenici i građani vezani za Omiš financijski gube'', izjavio je vijećnik grada Omiša Denis Dujmović

Problem je gospodarska zona u kanjonu Cetine, ali i odlazak u školu, na posao, kod liječnika pa čak i trgovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Stajali na pješačkom /

Odsječeni su: U Omišu održan prosvjed protiv zatvaranja dijela državne ceste

Image
Stajali na pješačkom /

Odsječeni su: U Omišu održan prosvjed protiv zatvaranja dijela državne ceste


''Dijete mi je u školi to je prva stvar, a druga stvar ja recimo ne vozim. Teško mi je do dućana doći. Morali bi se snalaziti okolo naokolo, a nemam prijevozno sredstvo'', kazala je Anđelka Balić.

''Roditelji su zaposleni ili u Omišu ili u Splitu i samo zamislite kako je njemu odvesti dijete u vrtić da bi išao na posao. Treba napraviti turu preko Tugare i Žrnovnice, dovest dijete u Omiš i vratiti se u Split. To je neizvedivo'', rekla je predsjednica Mjesnog odbora Zakučac Dolores Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gore radi preko 550 ljudi u 13 poslovnih subjekata i ta cesta je jedini način da mi dođemo do naših radnih mjesta. Značit će otežano poslovanje i vjerojatno otkaze'', rekao je Marin Jerčić, poduzetnik iz poslovne zone Zakučac.

Zahtjevan projekt omiške obilaznice uključuje most, tunel, ali i obaranje nestabilnih kamenih blokova s litice. Projekt vrijedan 174 milijuna kuna sada će dodatno poskupjeti jer Hrvatske ceste mještanima omiškog zaleđa nude rješenje koje će oni financirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedino sigurno rješenje, relativno sigurno rješenje je uspostava nekakve brodske linije koja bi prevozila ljude s državne ceste D70 u centar Omiša'', kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Izgradnja obilaznice će trajati do 2022. godine, a  promet će se morati prekidati u još nekoliko navrata. Dugo iščekivano prometno rješenje za Omiš već je i prije početka radova postalo problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo