Građani biraju: Kosor, Milinović ili Milošević?

8.1.2012.
11:29
VOYO logo

Kad bi novog predsjednika/predsjednicu HDZ-a biralo punoljetno stanovništvo Hrvatske, u ovom trenutku bi Jadranka Kosor imala najveće izglede za pobjedu. Ona je izbor 19,7 posto ispitanika. Na drugom se mjestu nalazi novo lice HDZ-a Domagoj Milošević, koji bilježi zaostatak od svega 3,3 postotka za svojom aktualnom stranačkom šeficom (on je izbor 16,4 posto ispitanika). Na trećem se mjestu nalazi aktualni potpredsjednik stranke i najglasniji protivnik predsjednici Kosor Darko Milinović, kojeg je izabralo 9,5 posto ispitanika.

Vrlo su zanimljivi podaci o preferenciji kandidata po regijama. Jadranka Kosor bilježi bolji rezultat u tri regije, Domagoj Milošević u dvije, a Damir Milinović u jednoj. Gospođi Kosor je pripala Dalmacija (23,9 posto), Slavonija (20,8 posto), a zabilježila je prednost i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (17,9 posto). S druge strane Domagoj Milošević bilježi prednost u zagrebačkoj regiji (19,3 posto), te u Istri i Hrvatskom primorju (16,8 posto). Očekivano, Milinović bilježi prednost u svojoj matičnoj regiji, Središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, s potporom od 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Jadranka Kosor je češći izbor kod žena (22,1 posto), dok je Domagoj Milošević prvi izbor kod muškaraca (17 posto). Također, mlađi ispitanici koji znatno slabije prate politiku i ne informiraju se o političkim događajima i procesima, još nisu 'prepoznali' novog kandidata Miloševića. Tako je Kosor češći izbor kod mladih do 30 godina (18,3 posto, Milinović 13,8 posto, Milošević 11 posto). U skupini od 31-40 godina Kosor je izbor 19,7 posto a Milošević 13,7 posto ispitanika. U dvije starije dobne skupine, koje u pravilu više prate političke vijesti, Milošević je favorit.

Jadranka Kosor je češći izbor u manje obrazovanim skupinama (bez osnovne škole, završena osnovna škola, srednje obrazovanje), dok je Domagoj Milošević najčešći izbor među visokoobrazovanim, uz vrlo visok udio i u najbrojnijoj skupini (srednjeobrazovani).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Milošević bilježi i češći izbor u većim naseljima (iznad 10.000 stanovnika), dok je izbor Jadranke Kosor znatno češći u naseljima s manje od 10.000 stanovnika (posebice u naseljima ispod 1.000 stanovnika).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo