Tko prvi, njegovo /

Građani bijesni zbog 'propalog' energetskog natječaja: 'Skupili i poplaćali svu dokumentaciju, ali uzalud'

Poziv je privremeno zatvoren u deset sati i 45 minuta, a započela je obrada prijava prema redoslijedu zaprimanja

1.9.2020.
20:25
VOYO logo

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio je 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Javni poziv privremeno je zatvoren, a prijave još mogu podnijeti ranjive skupine. 

Cijeli dan u redakciju RTL-a pristižu poruke i pozivi nezadovoljnih građana koji tvrde da se u sustav nisu mogli prijaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo je jutro Branka iz Zagreba provela uz računalo pokušavajući se prijaviti na natječaj za energetsku obnovu kuće. U 8:45 već je bila spremna za 'klik'. Kad je otkucalo devet, prijava nije prolazila. 

Image
JAVNOST TRAŽI ODGOVORE /

'Javni novac ne može biti slatka tajna': 'Ministrice, zašto vjerski projekti vrijede 33 posto više od obrazovnih?'

Image
JAVNOST TRAŽI ODGOVORE /

'Javni novac ne može biti slatka tajna': 'Ministrice, zašto vjerski projekti vrijede 33 posto više od obrazovnih?'

"Prijava, ne može. I sad to stiskanje te prijave je trajalo. Od toga da u jednom trenutku više nije bila ta kućica prijava", ispričala je Branka 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjednom je primijetila da je natječaj zatvoren. 

"I ono što smo vidjeli jedino dolje piše; obnova obiteljskih kuća, građanstvo, datum, zaprimljena prijava u devet sati, pet minuta i 12 sekundi. Nismo dobili nikakav mail, ništa. Jesu li oni zaprimili prijavu ili ne, ne znamo", kazala je Branka.

Sličan scenarij prolazili su gledatelji RTL-a koji su nam se javljali s problemima. 

"Skupili smo i poplaćali svu dokumentaciju. Platili energetski snimak i pokušavali od ranog jutra, ali uzalud. Možda signal nije stigao do Slavonije", požalio se jedan od gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Fondu pokazuju kako su njima prijave stizale bez smetnji. U devet sati, kažu, na mreži je bilo 50.000 korisnika, što znači da su se neki možda prijavljivali i s više računa. 

"Na mreži je postojalo opterećenje, međutim, mi smo sa svoje strane učinili sve kako bismo osigurali što veći virtualni prostor i kako bi sve aplikacije bile prihvaćene", kazala je voditeljica sektora za energetiku Suada Mustajbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv je privremeno zatvoren u 10.45 sati, a započela je obrada prijava prema redoslijedu zaprimanja. Neutješno za one koji se zbog smetnji nisu uspjeli. 

"Ja sam zvao nekoliko brojeva telefona koje mi je dao čovjek očito na porti, zvao sam Ministarstvo za europske fondove mislim da se zove gdje sam dobio dvije gospođe koje su mi dale treći broj na koji mi se isto nitko nije javio", požalio se Max Peter iz Zagreba. 

Sličan način prijave, najbržim prstom, 2018. bio je natječaj za poduzetnike koji su željeli modernizirati svoje poslovanje. Trajao je 35 sekundi, na kraju je poništen. 

U Fondu ne razmišljaju o poništavanju natječaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li Vi mislite da bi bilo u redu poništiti natječaj nakon što imamo 7386 prijavljenih? ", kazala je Mustajbegović.

Zainteresirani građani, kažu iz Fonda, imat će se priliku prijaviti ponovno sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo