'GRAĐEVINSKA MAFIJA': / Betoniraju more, načelnik je investitorima obećao šetnicu za apartmane s 'vlastitim plažnim mjestom'?

Image
Foto: Petra Žitko / Facebook

'Građevinsku mafiju koja već nekoliko godina uzurpira sukošansku obalu zaisgurno štiti i odobrava sam načelnik i njegovi bliski suradnici', kaže sukošanska općinska vijećnica Petra Žitko

1.3.2020.
18:01
Petra Žitko / Facebook
VOYO logo

U Sukošanu se nastavlja izlijevanje betona gotovo u samo more zbog gradnje apartmana, a načelnik općine Ante Martinac navodno je svakom investitoru koji gradi uz more obećao da će imati šetnicu i vlastito plažno mjesto, piše Morski.hr.

Na to je upozorila općinska vijećnica Petra Žitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BETONIRANJE OBALE ŠIRI SE POPUT KUGE: /

'U Orebiću sipaju beton u more na svoju ruku, ovog nema ni u Bangladešu'

Image
BETONIRANJE OBALE ŠIRI SE POPUT KUGE: /

'U Orebiću sipaju beton u more na svoju ruku, ovog nema ni u Bangladešu'

Općinska vijećnica proziva građevinsku mafiju

"Iz katastarskog izvatka može se vidjeti da je zahvat napravljen na pomorskom dobru te je isti prijavljen hidrograđevinskom inspektoru Sjaušu kao i građevinskoj inspekciji. Slike se se unutar 24 sata proširila preko mnogih Facebook grupa te je podijeljena preko tristotinjak puta. Mještani kao i sveukupna javnost su zgroženi zatečenim stanjem. U postavljene oplate danas je mikser nalio beton. U petak oko 17 sati glavni komunalni redar je u pratnji dvojice "službenika" izašao na teren te je nastala prepirka. Službenici su dokumentirali novonastali betonizirani objekt u vidu mjerenja i zapisa. Očekujemo odgovore od nadležnih za još jednu devastaciju na pomorskom dobru kao i odgovore osoba koje su izdale građevinske dozvole za ovu apartmanizaciju", kazala je vijećnica Žitko za Morski.hr.

Ona poručuje da je pomorsko dobro opće dobro on interesa Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A kao što vidimo iz priloženog, nema tu ni "o" od općeg dobra, nego samo podilaženje vlasniku iznad izgrađenih građevina, Makro d.o.o.. Građevinsku mafiju koja već nekoliko godina uzurpira sukošansku obalu zaisgurno štiti i odobrava sam načelnik i njegovi bliski suradnici. Kao što sam već spomenula u prethodnom članku, imamo nekoliko tvrtki koje su prijavljene na istoj adresi koje grade atraktivne apartmane prvi red do mora, a u oglasima čak i piše s plažnim mjestom", upozorava Žitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve bi prošlo glatko dase mještani nisu pobunili'

Žitko tvrdi da je ovo "preduboka tema" koja povlači pitanje zakonitosti svih građevinskih dozvola u posljednjih pet godina na području općine Sukošan u prvim redovima do mora, a postavlja i pitanje je li riječ o pranju novca, jer se radi o jednom vlasniku i nekoliko firmi.

"Ovo je još jedan u nizu primjera devastacije i betonizacije sukošanske obale koja bi prošla glatko da se sami mještani nisu pobunili. Još jednom apeliramo na institucije da je zakonom jasno definirano da novonastale gradevine moraju biti udaljene 7 metara od obalne crte, a ovo je daleko od toga", tvrdi Žitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Martinac rekao je najprije za Morski.hr da se ne radi o pomorskom dobru, a potom da će ispred građevina investitora koji betoniraju more svakako izgraditi šetnicu kad se naprave projekti. Inače, obalna šetnica gradi se u dužini od 45 metara, a upravo toliko iznosi duljina dvije sporne parcele. Iz tvrtke koja gradi sporne objekte kažu da imaju sve dozvole za gradnju, a da potporni zid za obalnu šetnicu nije njihova briga.

Na terenu je bila inspekcija Lučke kapetanije, a sljedećeg tjedna stižu policija i građevinska inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo