sve poskupljuje / Građani ostali šokirani poskupljenjem plina od 1100 posto: 'To je više nego smo do sada godišnje plaćali'

Osim plina, rastu cijene i hrani i školskim udžbenicima

4.8.2022.
21:00
VOYO logo

Poskupljenje od 1100 posto! Toliko skuplji plin očekuje stanovnike Ivanca. Rastu i cijene hrane, a novi šok čeka i roditelje školaraca. Udžbenici od jeseni skuplji 15 posto. Dobre vijesti samo za osnovnoškolce, udžbenike kupuje država. Znanje nikad nije bilo skuplje. Zna to i gimnazijalka Nika. Udžbenici za iduću školsku godinu poskupljuju i do 15 posto. Zato je vrijedna lekcija prije početka godine kako se snaći.

"Nabavila sam knjige kod prijatelja, polovne, nema nikakve razlike od novih. Osim u cijeni? Da, osim u cijeni", rekla je Nika Duvančić iz Drniša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rabljeni udžbenici mogu se pronaći za 800, 900 kuna, kaže Nikin otac. Uz to, obitelj Duvančić ima i dva osnovnoškolca. Njima udžbenike financira država, ali trošak su radne bilježnice, torbe, pribor, odjeća…

"Nekad moram priznat da se zapitam, obitelji koje imaju niža primanja u odnosu na mene i na suprugu baš kako oni to uspiju prebrodit", komentirao je Marko Duvančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briga koja pogađa srednjoškolce u Hrvatskoj zaobilazi one u metropoli jer Grad Zagreb financira udžbenike i nakon osnovne škole. Od tog modela ne odustaju.

"Za sada ostaje taj model, uostalom novac u proračunu je osiguran za ovu godinu, za kupnju udžbenika za sljedeću školsku godinu, tako da to onda izvršavamo", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
1 EURO = 7,53450 KN /

Dolaze li s eurom i poskupljenja? Ili će nam se samo činiti da smo siromašniji jer će stizati stotice

Image
1 EURO = 7,53450 KN /

Dolaze li s eurom i poskupljenja? Ili će nam se samo činiti da smo siromašniji jer će stizati stotice

A obavijest lokalnog opskrbljivača plinom šokirala je stanovnike Ivanca. Zbog cijena na europskom tržištu, plin im od listopada poskupljuje s 1,25 kuna po metru kubnom na čak 15 kuna što je šokantnih 1100 posto. Druga opcija im je prelazak na Gradsku plinaru Zagreb i zadovoljiti se s porastom cijena od "samo" 164 posto.

"To je više nego što smo godišnje plaćali dosad", rekla je građanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne znam, budemo se grijali na drva", komentirala je građanka.

Ali to nije sve! Čelnik najbrojnijeg sindikata tvrdi da hrana poskupljuje sve više, i to zbog dvojnog iskazivanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije sad pitanje da su pojedinci lovili u mutnom, to je sad postala masovna pojava. Samo uđite u bilo koji trgovački lanac, vidjet ćete da su cijene 20, 30 posto veće", kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

O rastu cijena prehrambenih proizvoda pitali smo najveće lance u Hrvatskoj, Konzum negira povećanje cijena zbog konverzije, a Lidl još nije počeo s dvojnim iskazivanjem cijena. Spar nije odgovorio. Ministar gospodarstva kaže - spas je u Etičkom kodeksu. Od 16. kolovoza tamo se mogu prijaviti svi koji neopravdano dižu cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A naravno, uz Etički kodeks, tu je i državni inspektorat koji će isto tako kontrolirati, a također smo angažirali i predstavnike civilnog društva", kazao je Davor Filipović, ministar gospodarstva.

Pripremaju mjere za jesen. Građanima i poduzetnicima, s obzirom na suludi rast cijena hrane i energije, pomoć nikad nije bila potrebnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo