Bizarnost /

Grad Split provjeravao tko je bespravno gradio uz rijeku u prirodi. I doznali su odgovor: Grad Split!

Image
Foto: YouTube/Dalmacija danas/screenshot

Prvo je osvanula rupa na stazi i nitko nije znao o čemu je riječ. Pa temelji. Pa 'vrata'. I kad je Državni inspektorat počeo istraživati...

2.9.2022.
15:22
YouTube/Dalmacija danas/screenshot
VOYO logo

Besprimjerno samosramoćenje administracije Grada Splita portal Dalmacija danas eksplicitno je nazvao "toliko spektakularnim zaj*** gradskih vlasti da mu davno nismo svjedočili, a unatoč izražavanju slobodnim stilom, mora im se priznati da je izraz sasvim na mjestu.

Službenici Grada Splita su uspjeli otkriti da je izvođač radova za koje nije postojala uredna građevinska dokumentacija, zapravo sam Grad Split. Ne samo to, nego se ispostavilo i da je riječ o projektu financiranom najvećim dijelom iz sredstava EU-a, a i potrajalo je dok su uopće ušli u trag nepoznatom počinitelju za kojega se ispostavilo da su to oni sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mostarcima sjekira u med /

Provjerili smo kako je došlo do donacije 20 solidnih autobusa s klimom Grada Splita Gradu Mostaru

Image
Mostarcima sjekira u med /

Provjerili smo kako je došlo do donacije 20 solidnih autobusa s klimom Grada Splita Gradu Mostaru

Riječ je bila o rupi koja je osvanula prije nekoliko mjeseci na šetalištu uz rječicu Žrnovnicu, a uz koju su ubrzo postavljeni i betonski temelji, sve na samo nekoliko stotina metara od Žrnovnice, naselja u sastavu Grada Splita, smještenog u podnožju Mosora, inače čuvenog po tome što je to mjesto za svoje posljednje počivalište još davno izabrao Miljenko Smoje.

Uglavnom, Dalmacija danas opisuje da je rupa uz pitoresknu rječicu koja se slijeva niz Mosor, bila dimenzija metar i pol s još toliko, da je bila dubine 30 centimetara, da je bila neograđena, neosvijetljena, neoznačena, a dojmu baš ništa nije pomoglo niti kada je i dalje nepoznati netko na temelje postavio nekakva "vrata" obložena kartonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi koji su reagirali bili su ljudi iz Hrvatskih voda, podnijeli su prijavu nadležnom Državnom inspektoratu.

A onda, piše portal: "Viša vodopravna inspektorica koja je dobila predmet, je međutim brzo shvatila o čemu je riječ: Grad Split je partner na projektu Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom 'Skriveni habitati'."

Za Skrivene habitate Grad Split na svojim stranicama navodi da je riječ o projektu koji je započeo u prosincu 2014. i trebao je biti gotov do 2020., da je ukupna vrijednost projekta skoro 32 milijuna kuna, da je za Grad Split ukupna vrijednost 890.000 kuna, a iznos nepovratnih sredstava iz EU-a za Grad Split 544.000 kuna.

Projekt je namijenjen promicanju održivog razvoja prirodne baštine, obuhvaća – osim Splita – i Dugopolje i Mosor, čak i više od 1500 godina staru maslinu u Kaštel Štafiliću. Misteriozna građevina je, doznalo se napokon, brojač posjetitelja što ga je trebalo izgraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojač posjetitelja postavio je sam Grad Split, objašnjava portal, ali onaj dio administracije Grada koji se bavio postavljanjem brojača, nije o tome obavijestio druge službe, pa su onda druge službe iz Grada slale svoje ljude na teren kako bi utvrdili da je ono na Žrnovnici zapravo djelo njihovih vrijednih kolega.

"Izvršitelji nisu obavijestili niti Hrvatske vode, a čiju su suglasnost morali dobiti, bez obzira na to što je riječ o jednostavnoj građevini. I naravno, kad je po prijavi Hrvatskih voda iz Državnog inspektorata stiglo rješenje o uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje, po članku 142. Zakona o vodama, u gradskoj upravi je nastala panika", kaže novinar Dalmacije danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudima iz Banovine autor, međutim, priznaje da slučaj u nijednom trenutku i niti jednom dijelu nisu pokušali zataškati i otvoreno su priznali novinarima sve detalje situacije kod Žrnovnice.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo