Grad Rijeka izbacuje invalida na ulicu?!

Željko Jovašević koji boluje od cerebralne paralize strepi od izbacivanja na ulicu jer je Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb najavio da će mu prestati plaćati smještaj nakon 3.

1.5.2010.
13:24
VOYO logo

Željko Jovašević od 20. srpnja prošle godine smješten je u Crvenom križu na Pećinama, a zadnjih nekoliko tjedana strepi od izbacivanja na ulicu jer je Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb najavio da će mu prestati plaćati smještaj nakon 3. svibnja ove godine. Jovašević strepi svakodnevno s razlogom jer on zbog zdravstvenog stanja na ulicu ne može, a ono je i razlog zbog čega ne može u nužni smještaj u Mihačevu dragu što su mu ponudili iz Grada Rijeke.

''Grad Rijeka zahtijeva da iselim iz Crvenog križa. Nude mi smještaj u Mihačevoj dragi što je za mene neprihvatljivo. Imam poteškoće u kretanju, a tamo su kupaonice zajedničke za nekoliko soba. Nudili su mi smještaj i neku instituciju ili kod udomitelja, ali ja to ne želim. Želim da me puste u Crvenom križu jer ne želim da budem nekome teret. Prijavit ću se na gradsku listu za dodjelu stana u najam. Vjerujem da bi ga trebao dobiti jer imam završenu srednju školu i želim živjeti kao svi drugi ljudi'', ispričao je Jovašević za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovašević je ostao bez roditelja, 2001. godine bez oca, a 2008. godine bez majke i kaže da mu nitko ne može pomoći.

''Imam dvije sestre, ali one mi ne mogu pomoći. Imam i baku koja ima dva stana, a u jednom od njih živjeli smo s roditeljima, ali nisam u dobrim odnosima s njom. Za mene je jedino rješenje da me puste u Crvenom križu gdje imam ključ od sobe i kupaonice i neku privatnost dok se ne steknu uvjeti da mi dodjele neki stan u najam. Kada bih se zaposlio, plaćao bih sam podstanarstvo, ali sam nezaposlen i ne znam što će sa mnom biti ako me Grad Rijeka izbaci na ulicu'', očajan je Jovašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb tvrdi da ne inzistira da se Jovašević izbaci iz Crvenog kriza do 3. svibnja 2010. godine.

''Gospodin Jovašević je na zahtjev Centra za socijalnu skrb Rijeka smješten u Gradsko društvo Crvenog križa 20. srpnja 2009. godine kao dugogodišnji štićenik Centra za socijalnu skrb. Jovašević se devet mjeseci nalazi u Crvenom križu, te je za njegovo zbrinjavanje do sada izdvojeno oko 20.800 kuna i cijelo vrijeme smještaja korisnik je pučke kuhinje i to iznimno, jer ne želi ostvariti pravo na stalnu pomoć pri Centru za socijalnu skrb što je uvjet za dobivanje pučke kuhinje'', navodi pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat. Ona tvrdi da nitko nije donio odluku o Jovaševićem izbacivanju na ulicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U proteklom periodu Centar za socijalnu skrb ponudio je gospodinu Jovaševiću smještaj u Centru za rehabilitaciju Rijeka ili smještaj u udomiteljsku obitelj. Međutim gospodin Jovašević to je odbio. Posve je jasno da je gospodinu Jovaševiću potrebno trajno rješenje iz sustava prava iz socijalne skrbi, no on odbija ostvariti ta prava. Radi se o pravu na doplatak za pomoć i njegu ili pravu na osobnu invalidninu, te u konačnici pravu na stalnu pomoć. Za ostvarivanje ovih socijalnih prava po pitanju invalidnosti potrebno je prethodno medicinsko vještačenje koje gospodin Jovašević odbija obaviti. Dakle, na ovaj si način zatvara sva moguća vrata putem kojih bi mogao dobiti pomoć'', tvrdi Perhat.

Novi list je provjerio jesu li u Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb vidjeli u kakvom je fizičkom stanju Jovašević i da je smještaj u Mihačevu dragu za njega u potpunosti neprihvatljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da smo upoznati s činjenicom da se radi o mladoj osobi koja boluje od cerebralne paralize i mentalne retardacije lakšeg oblika, te da se otežano kreće uz pomoć hodalice radi spazma donjih udova. Štoviše Jovašević je u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb bio u proteklih nekoliko dana dva puta na razgovoru. No, jedino na čemu inzistira je da mu Grad Rijeka dodijeli stan u najam na korištenje ili plati podstanarinu od 300 eura u stanu koji je našao preko agencije za nekretnine o čemu se i agentica te tvrtke raspitivala u Odjelu. Grad Rijeka nema mogućnost plaćanja tako visoke podstanarine, a po Odluci o socijalnoj skrbi možemo pomoći subvencioniranjem podstanarine u iznosu od 500 kn mjesečno'', ističu.

Željko Jovašević strahuje od izbacivanja iz Crvenog križa jer je tako odlučio Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb. Ako se takva odluka provede, bez obzira što pročelnica Perhat tvrdi da je s njim teško naći zajednički jezik, gradska socijalna politika prestat će postojati, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo