GRABAR KITAROVIĆ U BOROVOM SELU: / 'Neću dopustiti da zločinci ne odgovaraju, pravda mora biti dostižna'

Image

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, u utorak je obilježena 26.

2.5.2017.
13:57
VOYO logo

"Nedopustivo je da za zločin i ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika do danas zapravo nitko nije odgovarao. Ne možemo se pomiriti niti zadovoljiti opravdanjima o proteku vremena ili drugim poteškoćama u istragama. Obveza države za utvrđivanjem istine i krivnje za podmukla i okrutna ubojstva hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu trajna je i prestat će tek onog trenutka kada i posljednji osumnjičeni za taj zločin stupi pred lice pravde", poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na komemorativnom skupu .

Naglasila je da kao predsjednica Republike neće dopustiti da zločinci ne odgovaraju za zločin počinjen u Borovu Selu. "Pravda je ponekad spora, ali mora biti dostižna. To dugujemo našim palim junacima iz Borova Sela", rekla je te dodala kako su 12 redarstvenika bili žrtve terorističkog čina i planski inceniranog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražavajući sućut članovima obitelji i rodbine ubijenih policajaca, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Panenić rekao je kako su 12 redarstvenika među prvima dali život za Hrvatsku, a sa sobom su nosili samo srce i svoju čast. "Takvi nam dani poručuju koliko još moramo raditi da bi izgradili Hrvatsku po mjeri svih njezinih građana", poručio je Panenić.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

KOMEMORACIJA U BOROVOM SELU: Obilježavanje 26 godina od pogibije 12 hrvatskih redarstvenika

Image

KOMEMORACIJA U BOROVOM SELU: Obilježavanje 26 godina od pogibije 12 hrvatskih redarstvenika

"Poslije Borova Sela počeo je ritam zločina kojemu je bio cilj sasjeći mladu hrvatsku državu. Masakr u Borovu Selu potaknuo je početak organiziranog otpora srpskom agresoru i stvaranje snažnih postrojbi Hvatske vojske i policije", naglasio je izlaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Istaknuo je kako Vlada čini i činit sve kako bi se sačuvalo dostojanstvo svakog hrvatskog branitelja, kao i povijesna istina o Domovinskom ratu.

'Nismo napravili ništa za pokoj naših prijatelja i na tom smo testu pali'

Govorio je i državni tajnik u MUP-u Robert Kopal te predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm koji je u ime hrvatskih branitelja zatražio oprost od roditelja i članova obitelji ubijenih policajaca jer, kako je rekao, u 26 godina od zločina, nisu pravdi privedeni počinitelji ni nalogodavci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo napravili ništa za pokoj naših prijatelja i na tom smo testu pali", ustvrdio je Klemm.

Komemorativni program počeo je mimohodom udruge Specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja podno kojega su vijence položili članovi obitelji i rodbine ubijenih policajaca te državna i druga izaslanstva. U mimohodu su, uz članove braniteljskih udruga, glavnom borovskom ulicom bili i predsjednica Grabar Kitarović i ministar Medved koji su bili i na misi zadušnici u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom poslijepodneva na stadionu HNK Cibali tračat će se atletske utrke Memorijala 12. redarstvenika.

U Borovu je 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo