tenzije zbog jerusalem posta / Grabar-Kitarović: 'Nisam rekla da islamisti vode BiH. No, Hrvatska i BiH trebaju preispitati svoje odnose'

BiH prema Hrvatskoj u posljednje vrijeme poduzima korake koji su prilično agresivni, ističe predsjednica

31.7.2019.
11:46
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović demantirala je tvrdnje lista Jerusalem Post da je na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom rekla "da je BIH vrlo nestabilna, da su je u nekim aspektima preuzeli ljudi koji imaju uveze s Iranom i terorističkim organizacija te da je zemlja pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova". Na, ovaj je tekst iznimno burno reagirala politička javnost u BiH: poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović nazvao ju je "najgorom vrstom političara" dok je Željko Komšić poručio da je "nestabilna ona, a ne BiH". 

Predsjednica koja je razgovarala s hrvatskim novinarima u Izraelu poručuje: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To apsolutno nisu moje riječi. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu onoga što uvijek govorim o BiH i naših susjednih država, i što sam uostalom rekla na presicama prije susreta s predsjednikom i premijerom Netanyahuom, a to je da želim naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu Europske unije.

Uopće ne znam kako je došlo do te izjave, nisam razgovarala ni s jedinim novinarom niti sam davala ikakve izjave i intervjue osim ove dvije konferencije za medije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira brojne žestoke reakcije političke javnosti iz BiH, predsjednica ističe: "To su komentari na komentare jedne novinarke koje je pisala tekst. Ponavljam, to nisam rekla. Žestoke reakcije koje Hrvatsku uspoređuju s fašističkom državom i fašizmom, to potpuno odbacujem, to je totalni 'nonsense'. Na to neću odgovoriti."

Grabar-Kitarović tako također ocjenjuje da je u međudržavnim odnosima vrlo je neuobičajeno reagirati na neprovjerene napise medija. Svaka država najprije bi, ističe, poslala svog veleposlanika u Hrvatskoj da provjeri navode, pa bi onda reagirala na odgovarajući način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica smatra i da je potrebno da Hrvatska i BiH preispitaju svoj odnos. 

"Definitivno, došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jer, u posljednje vrijeme nažalost vidimo niz koraka koje BiH podnosi prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni: od optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi, do prijetnje pravosudnim tijelima kad je riječ o Pelješkom mostu i tako dalje… Mi bismo trebali razgovarati o suradnji, o tome kako rješavati zajednička pitanja i prijetnje koje se očito javljaju na našem prostoru, i kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju tih problema. S druge strane, hrvatska je tu i ostaje spremnom pomoći bilo kojoj susjednoj državi, uključujući i BiH u procesu reformi i ostalog što trebaju ispuniti kako bi postali članicom Europske unije", poručila je predsjednica iz Izraela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje u kojem je kontekstu spominjala Iran, rekla je da na konferencijama za medije uopće nije spominjala Iran. 

"Kad je riječ o razgovorima s Rivelinom i Natanyahuom razgovarala sam u kontekstu stavova koje dijeli Europska unija o Iranu – znači, o poštivanju sporazuma o nuklearnom naoružanju, odnosno o korištenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe", zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komšić pozvao hrvatskog ambasadora u BiH na hitan sastanak

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića na hitan sastanak, javlja Klix.ba.
Tema razgovora bit će navodni komentar hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji je prenio Jerusalem Post o tome kako je BiH nestabilna država pod utjecajem militantnog islama. 


Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo