PRIZNANJE VELIKANU TRASHA / Goya slavi Jessa Franca

Image

Redatelj krajnje psihotičnih horora primit će nagradu za životno djelo Španjolske filmske akademije.

23.1.2009.
13:31
VOYO logo

Horor manijak Jess Franco idućeg će mjeseca primiti Goyu za životno djelo, najviše priznanje Španjolske filmske akademije.                 

Riječ je o rijetko šokantnom odabiru - njegovi filmovi cijenjeni su isključivo među ljubiteljima trasha, a kritika, koja kod ovakvih nagrada vodi glavnu riječ, redovito se zgražala nad njima. U karijeri je snimio čak 180 naslova, sve odreda horora, u kojima se dotaknuo svim mitskim junaka žanra kao što su vampiri, zombiji, serijski ubojice i vukodlaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio je i s velikim glumcima poput Klausa Kinskog i Christophera Leeja, a najpoznatija ostvarenja su mu "Vampyros Lesbos", "Exorcism" i "99
Women". Svi oni, uz obilje krvi i strave, redovno sadrže i pokoju lezbijsku scenu te količinu golotinje koja bi se mogla mjeriti s onom u pornografskoj industriji.

Ovaj vitalni 79-godišnjak u 2009. slavi 50. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja, što donekle daje smisao i ovom priznanju. Posljednji film "Snakewoman" snimio je 2005. godine, nakon čega se posvetio nešto mirnijem životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo