prva procjena dzs-a / Gospodarstvo palo za 0,7 posto u prvom kvartalu, premijer zadovoljan: 'Svi su očekivali da će biti slabiji rezultati'

Image
Foto: Pixabay

To je četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini

28.5.2021.
11:30
Pixabay
VOYO logo

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno ipak nešto manje u prethodnom kada je pad iznosio 7,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, gospodarstvo je na putu oporavka, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa palo rekordnih 8,4 posto.

Pad gospodarstva u prvom tromjesečju posljedica je daljnje slabosti osobne potrošnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava pala je u proteklom kvartalu za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je znatno manji pad nego u prethodnom kvartalu.

Izvoz roba i usluga pao je, pak, za 0,9 posto na godišnjoj razini, također znatno sporije u odnosu na prethodno tromjesečje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad BDP-a komentirao je i premijer Andrej Plenković koji je zadovoljan. 

"Vidi se da izlazimo iz faze krize, indikatori su dobri.. Svi su očekivali da će biti slabiji rezultati", kazao je premijer.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo