izbor /

Gospodarski događaj godine Lex Agrokor, a gospodarstvenik godine Mate Rimac

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Po izboru čitatelja gospodarstveni događaj godine je izgradnja Pelješkog mosta kroz EU sufinanciranje, a po stručnom žiriju Lex agrokor

4.12.2017.
10:40
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjeluje danas na Izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine, a na skupu Hotelu Esplanade bit će proglašeni najbolji mali i srednji poduzetnici, priopćeno je večeras iz Vladine Službe za odnose s javnošću.  Također, proglasit će se gospodarski događaj i gospodarstvenik godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika te prema izboru stručnog žirija.

Nominirani gospodarstvenici su Željko Kukurin, Robert i Silvio Kutić, Željko Pavlin, Marko Pipunić i Mate Rimac, a gospodarski događaji - donošenje i provedba Lex Agrokor, pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje EU sredstava za Pelješki most i rezultati turističke sezone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izboru čitatelja gospodarstveni događaj godine je izgradnja Pelješkog mosta kroz EU sufinanciranje, a po stručnom žiriju Lex agrokor.

Ministrica Dalić nakon toga se osvrnula i progovrila o lex Agrokoru: "Učinili smo ono što je Vladina zadaća. Puno bih više voljela da se ovaj zakon nije dogodio, da se nije trebao primjeniti, bilo bi nam puno jednostavnije da je samo uprava uspjela sve sama, ali bivša uprava Agrokora je od trgovačkog suda zatražila provedbu ovog zakona. Sve ovo se ipak dogodilo bez opterećenja na proračun. Pokazali smo da se kao vlada možemo nositi s najsloženijim problemima. Ovo je kamen temeljac u naše samopouzdanje da možemo! Jer ne postoji niti jedini razlog da hrvatsku ekonomiju ne pretvorimo u najbrže rasteću ekonomiju u EU.Proces koji se odvija u Agrokoru ogromna je reforma. Primjer je to promjene od koje korist ima cijelo gospodarstvo. Posebna zahvala Plenkoviću bez čije odlučnosti ne bi ovo bilo moguće", poručila je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premijer se obratio okupljenima i dao pogled na godini iza nas i izazove za iduću godinu.

"Ovo je jedna od najizazovnijih godina od neovisnosti, Imala je nepredviđenosti, Vlada je imala kontinuirani i stalni cilj. Proveli smo poreznu reformu, ona je učinila porezni sustav jednostavnijim, porezno rasterećenje poduzetnika i građana, a i poslovne aktivnosti su olakšane. Snizili smo stopu poreza na dohodak, građanima su narasle plaće, povećana je kupovna moć građana, veća potražnja za robama i uslugama, deficit je niži od onog ranije planiranog. U kontroliranom smo suficitu, ne zadužujemo se za plaćanje kamata i zato se udio javnog duga smanjuje u BDP-u dvostruko brže od većine ostalih zemalja EU. Naše aktivnosti fokusirane su i dalje.

Što setiče demografske strukture stanovništva nizom mjera nastojimo potaknuti demografsku sliku društva. Od dizanja osnovice za državne i javne službenike. Jedinstven pristup smo kontinuirano zadržali. Zatim tu je i stabilni proračun, niske kamatne stope, ali čak možda i njihov daljnji pad. Sve tri kreditne agencije pretvorile su izglede iz negativne u stabilne. Ključno za uspjeh je nastavak strukturnih reformi. Vlada je imala internu sjednicu gdje smo prošli sve, provođenje reformi i u zdravstvu, pravosuđu, javnoj upravi, obrazovanju.. Moramo ići k smanjenu makroekonomskih neravnoteža..To je po nama ključ uspjeha.. Ove godine očekuje se da nam izvoz nastavi trend, 13.5 posto u prvih devet mjeseci ove godine..Turistička sezona je bila odlična. Spriječili smo sa Slovenijom sustavne kontrole što nam je moglo doslovno onemogućiti turističku sezonu, a udio turizma u BDP-u je skoro 20 posto.

Novoosnovano je ministarstvo državne imovine, konzultiramo se oko novog zakona, tu je i novi zakon o strateškim investicijskim projektima. Ići ćemo s prijedlogom zakona za znanstvene inovacije, oko EU fondova smo ubrzali natječaje te očekujem da će se natječaji i isplate ubrzati. Također cilj nam je pridonijeti krajevima kroz ravnomjerni razvoj. Tako je financiranje Pelješkog mosta izuzetno važno i to znači povezivanje juga zemlje", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiće Agrokora izjavio je da su spriječili sve te procese i sačuvali radna mjesta.

"To je pravni okvir koji je cijeli proces organizirano usmjerio, a završit će s nastavkom rada kompanije i time je spriječeno ono što većina promatrača ne percipira. Kad se nešto ne dogodi onda ima i lakonskih pogleda", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je otkrio da Vlada namjerava usvojiti mjere koje bi povećale minimalne plaće. Zatim tu će biti i dodatne mjere za one koji puno zapošljavaju u sezoni, neće biti dodatnih troškova za smještaj.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo