GORI MEDITERAN: /

Hrvatska diže vojsku a u Italiji više od 160 požara

Image
Foto: PIXSELL

Jak vjetar i težak teren otežavaju gašenje požara u Smokvici na Korčuli.

19.7.2015.
17:04
PIXSELL
VOYO logo

Na požarištu u Smokvici na otoku Korčuli, koji je uz onaj u Lokvi-Rogoznici najveći ovogodišnji požar, tri kanadera sudjelovala su u gašenju požara oko 13 sati. Izbacili su oko 280 vodenih bombi, odnosno više od 1700 tona vode, javlja MORH.

Ponovo gori u Smokvici

"Radi se o velikoj površini, sve je suho, gori borova šuma koja uz vjetar dodatno širi vatrenu frontu i teško je predvidjeti daljnji razvoj upravo iz tih razloga jer je potrebno minimalno 48 sati bez vjetra kako bi zajedničkim djelovanjem zračnih i zemaljskih snaga prostor u potpunosti bio saniran", objasnio je bojnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan Canadaira, koji je od sinoć sudjelovao u gašenju požara u Smokvici. Požar je oko podneva stavljen pod nadzor, međutim ubrzo se ponovno aktivirao. Oko 14,00 sati ponovno su u Smokvicu upućena dva kanadera. Četiri Air Tractora gase požar i na području Promina-Tepljuh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji više od 160 požara

MORH javlja da je jedan kanader uspio ugasiti požar u Istri te da se uputio na gašenje požara u Smokvici. Veliki požar buknuo je u nedjelju oko 11.20 sati na području između Kaštelira i Tara na poreštini, kod sela Kovači u Istri. Izgorjelo je više od 10 hektara bjelogorične šume, suhe trave i niskog raslinja.

U subotu je na području Italije zabilježeno više od 160 požara koji su izbili zbog visokih temperatura u zemlji. Samo u Kampaniji, čiji je glavni grad Napulj, registrirano je 75 požara, u Toskani gori na 17 mjesta, a u Apuliji na 15. Temperature su u cijeloj zemlji već nekoliko tjedana između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva. Civilna zaštita za nedjelju je objavila "crveno upozorenje" za 23 talijanska grada, što znači da bi od posljedica visokih temperatura probleme mogle imati i zdrave osobe te mladi ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo