Trgovina povlaštenim informacijama? / GONG prijavio Knighthead američkim institucijama zbog kupnje Agrokorovih obveznica

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

GONG je prijavio slučaj Knightheadove kupovine Agrokorovih obveznica Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC).

5.9.2018.
13:07
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

GONG je prijavio slučaj Knightheadove kupovine Agrokorovih obveznica Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC), potvrdili su danas iz GONG-a za Vijesti.hr.

Kako nam je kazala GONG-ova Oriana Ivković Novokmet, prijavljeni su zbog sumnje u trgovinu povlaštenim informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvar je ta da hrvatskim institucijama, od Vlade, Sabora, USKOK-a pa do HANFA-e, ništa nije sporno u načinu na koji je primpremljen, donesen i na koji se provodi "Lex Agrokor". Sve to, usprkos tome što postoji niz indicija da je riječ o potencijalno golemoj korupcijskoj aferi. Zato je, uostalom, i GONG tražio ostavku premijera Andreja Plenkovića nakon što je otkriveno da je niz dužnosnika lagalo u iskazima pred hrvatskim institucijama.

Sada se GONG obraća institucijama drugih država koje nadziru poslovanje svojih tvrtki u skladu s njihovim zakonima. Upravo zato smo, zbog sumnje u trgovinu povlaštenim informacijama, priavili SEC-u, odnosno Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima, slučaj Knighheadove kupiovine Agrokovih obveznica", kaže Ivković Novokmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG: Ne znamo koliko će proces trajati

"Podsjećamo, bivši Agrokorov povjerenik Ante Ramljak, prije nego što je stupio na tu funkciju, sastao se s predstavnicima američkog fonda Knighhead Capital, i to u vrijeme dok je surađivao na izradi Lex Agrokora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je Tomas Wagner, suosnivač Knigheada, izjavio da se na kupovinu obveznica odlučio nakon kontakta s Ramljakom i Vladom. Roll up kredit koji je omogućio američkom fondu ispaltu obveznica po punoj cijeni, a koje su oni kupovali po 20-30 posto njihove cijene, nije moguć u običnom stečajnom zakonu, več samo u "Lex Agrokoru".

Za kraj, ako bi "američka HANFA" uspjela dokazati da se zaista radilo o trgovini povlaštenim informacijama, kazneno bi trebali odgovarati oni koji su informaciju dali, kao i oni koji su se okoristili. To znači da bi s jedne strane to mogao biti američki fond, a s druge strane bivši povjerenik Ramljak, koji je u svom iskazu hrvatskim istražiteljima kazao da je na sastanak otišao jer ga je tamo poslala bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško mi je reći koliko će cijeli proces trajati, na nama je bilo da to da prijavimo, da javnost dobije odgovor na pitanje. Jasno, i hrvatske institucije su mogle reagirati, ali nisu", ističe Ivković Novokmet za Vijesti.hr.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo