problematična praksa / Gong: 'Odluke suda anonimne su i tako će biti do 2027. To je neopravdano'

Image

Ističu da se u praksi Europske unije anonimnost provodi samo u opravdanim slučajevima. O ovoj temi, kao i o problemu sustavnog slabljenja neovisnih tijela nadležnih za osiguravanje transparentnosti i suzbijanje korupcije govorit će na Danima otvorenih podataka koje Gong organizira 3. i 4. ožujka

1.3.2023.
9:00
VOYO logo

Zašto pravosuđe objavljuje svoje odluke anonimno pa javnost nema punu informaciju na koga se odluke suda odnose kao i sve detalje koji se vežu uz neku osobu imenom i prezimenom?

I, ako je suditi prema planu Nacionalnog plana razvoja pravosudnog sustava, tako će ostati sve do 2027. Na to su ukazali iz Gonga koji će 3. i 4. ožujka u Zagrebu u kulturnom centru MaMa (Preradovićeva 18) održati Dane otvorenih podataka na kojima će se i ova tema problematizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gonga ističu da je Hrvatska u 2023. godinu ušla s obećanjem o jačanju politike otvorenih podataka u okviru nove Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. Ali i da posljednjih godina sustavno slabe neovisna tijela nadležna za osiguravanje transparentnosti i suzbijanje korupcije dok je povejerenje građana u institucije izuzetno nisko.

Image
zakon o lobiranju /

GONG prijavio ministra Malenicu jer je u radnu grupu postavio svog PR savjetnika

Image
zakon o lobiranju /

GONG prijavio ministra Malenicu jer je u radnu grupu postavio svog PR savjetnika

"Bilo da je riječ o ekonomskim aktivnostima političara ili o koncesijama, interes javnosti za otvorene podatke u Hrvatskoj je svakako veći od onoga što država osigurava. Gong godinama zagovara veću otvorenost javnih institucija, nudeći konkretne preporuke za otvaranje pravosuđa, Vlade, Sabora i Ustavnog suda", ističu iz Gonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu Dana otvorenih vrata imat će panel “Otvoreno pravosuđe vraća povjerenje građanki” na kojem će propitivati aktualne prakse u pravosuđu, kao i njegove preduvjete za otvaranje javnosti.

"Sudske presude i dalje su dostupne u vrlo ograničenom opsegu, a prijedlog Nacionalnog plana razvoja pravosudnog sustava predviđa objavu svih odluka do 2027. godine u anonimiziranom obliku. Takva je tajnost neopravdana u kontekstu javnosti sudskih postupaka i primjera dobre prakse na razini Europske unije, prema kojima se anonimizacija provodi samo u opravdanim slučajevima", ističu iz Gonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O otvorenosti pravosudnog sustava raspravljat će Martina Vrdoljak iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Mirjana Juričić s Visokog upravnog suda, Vanja Mladineo iz Centra Miko Tripalo, Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava i Sanja Pavić iz Gonga.

Drugim panelom “Neka institucije javno rade svoj posao” smjestit će otvorene podatke u kontekst demokratskog nazadovanja, (ne)transparentnosti rada Vlade i mogućnosti zlouporabe testa razmjernosti i javnog interesa pri korištenju prava na pristup informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako otvoriti javni sektor, pitanje je na koje će odgovore ponuditi Nataša Novaković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Jagoda Botički iz Ureda povjerenika za informiranje, Melisa Skender iz Hrvatskog novinarskog društva, Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

Bit će tu i radionica o korištenju Gongovih digitalnih alata, čiji je cilj olakšati pristup otvorenim podacima i time potaknuti aktivno sudjelovanje građana u političkom životu, poboljšanju javnih usluga i zaštiti javnog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu će se održati hackathon na kojem će se učiti kako izraditi jednostavna digitalna rješenja za lakši pristup i korištenje otvorenih podataka. Savladavat će se vještine pregledavanja baza podataka o financiranju političkih kampanja i drugo.

Više o svemu pogledajte na Gongovim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo