RAZBIJEN LANAC KRIJUMČARA / Sedmorica Hrvata pala u velikom slučaju šverca droge i oružja, među njima i Kerumov nećak. USKOK detaljno opisao kako je operacija tekla

Image
Foto: PIXSELL

Uskok je pak optužio sedmoricu Hrvata za sudjelovanje u velikoj operaciji krijumčarenja droge, kojom su zaradili više od milijun i 370 tisuća eura

12.4.2023.
12:34
PIXSELL
VOYO logo

Zbog međunarodnog krijumčarenja droge i oružja, uključujući i snajpere, mitraljeze i zolje USKOK je nakon istrage podigao optužnice protiv sedam osoba. Kako pišu domaći mediji, nećak bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma, Josip Kerum je među optuženima, a tereti se za krijumčarenje oružja.

USKOK nije objavio identitete optuženika na svojim web stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je optužio sedmoricu Hrvata za sudjelovanje u velikoj operaciji krijumčarenja droge, kojom su zaradili više od milijun i 370 tisuća eura. Riječ je o Hrvatima rođenim između 1981. i 1993. godine, a optuženi su za zločinačko udruživanje, neovlaštenu proizvodnju i promet drogama kao članovi zločinačke grupe te posjedovanje, izradu i nabavku oružja i eksplozivnih tvari kao članovi iste zločinačke grupe.

Image
EUROJUST OBJAVIO: /

U četiri godine gotovo se udvostručilo prekogranično krijumčarenje droge; Distribucija uglavnom na internetu

Image
EUROJUST OBJAVIO: /

U četiri godine gotovo se udvostručilo prekogranično krijumčarenje droge; Distribucija uglavnom na internetu

Krijumčarska ruta trgovine drogom

Optužnicom se I. okrivljenika tereti da je, u razdoblju od kolovoza 2020. do 13. travnja 2022. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kokaina radi njegovog plasiranja na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje II., III. i IV. okrivljenika te druge zasad nepoznate osobe, sve radi uspostave cjelokupne krijumčarske rute trgovine drogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Južne Amerike dogovorio nabavku kokaina

Nakon što bi I. okrivljenika najprije s nepoznatim osobama iz Južne Amerike dogovorio nabavu kokaina, s II. okrivljenikom je pronalazio i podobna trgovačka društva u Hrvatskoj putem kojih bi se mogla uvesti pogodna roba za krijumčarenje. Osim toga je II. okrivljenik imao ulogu pronalaska osoba koje takvim društvima upravljaju ili su s njima povezani, pa je tako angažirao i III. okrivljenika kao zaposlenika jednog društva koje se bavi trgovinom voća i povrća te IV. okrivljenika kao odgovornu osobu drugog društva koje se bavi trgovinom kožama.

Također su I. i V. okrivljenici, od 21. svibnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i daljnjom prodajom većih količina oružja i streljiva, povezali u zajedničko djelovanje VI. i VII. okrivljenika te druge zasad nepoznate osobe. Oni su ispunjavali dane im zadaće vezane za pribavljanje, prijevoz i prijenos oružja i streljiva preko državne granice te njihovu daljnju preprodaju. Tako je I. okrivljenik bio zadužen za pronalazak kupaca oružja i streljiva, pregovore oko cijena te koordinaciju dostave, V. okrivljenika za financiranje nabave oružja i streljiva, njihovo preuzimanje te pronalazak vozača za njihov prijevoz, VI. okrivljenika za preuzimanje, prijevoz i predaju oružja i streljiva te novca plaćenog na ime njihove cijene, a VII. okrivljenika za pribavljanje potrebnog oružja i streljiva te osiguranje njihova preuzimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupna ruta krijumčarenja marihuane

Osim toga je V. okrivljenik, od 22. lipnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Španjolskoj i Francuskoj, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kanabisa na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje VI. okrivljenika i više drugih nepoznatih osoba radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske do Švedske i drugih europskih zemalja. U najmanje jednom navratu V. okrivljenik je s još dvije zasad nepoznate osobe nabavio 171 kilogram kanabisa koji se, spreman za ukrcaj, nalazio u Španjolskoj. Tamo je poslao VI. okrivljenika koji je drogu preuzeo i ukrcao u teretno vozilo, no po prelasku granice Španjolske i Francuske policijski službenici su ga zaustavili, pronašli drogu i uhitili. Pritom je V. okrivljenik samostalno i neovisno o djelovanju kriminalne grupacije, od točno neutvrđenog dana do 18. kolovoza 2022. u Zagrebu, u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti, radi daljnje preprodaje kod sebe držao ukupno 2,6 kilograma kanabisa i smole kanabisa koji sadrže zabranjeni HHC.

USKOK je u optužnici predložio da se od I., II., III. i IV. okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 1.320.000,00 eura, te da se od I., V., VI. i VII. okrivljenika oduzme imovinska korist od 50.000,00 eura. Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je i produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo