PREMIJER LJUT ZBOG 'TAJMINGA' / Secirali smo Plenkovićevu presicu nakon uhićenja ministra Horvata: Ovo je 5 najvažnijih poruka

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Plenković je na konferenciji za medije povodom uhićenja ministra Horvata iznio nekoliko zanimljivih teza

19.2.2022.
14:14
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon izvanredne sjednice Vlade i vodstva HDZ-a povodom uhićenja ministra graditeljstva Darka Horvata i istrage protiv još nekolicine ministara i potpredsjednika Vlade. Komentiravši današnja zbivanja, premijer je iznio nekoliko zanimljivih teza, koje smo izdvojili u pet točaka.

Ostaje li Horvat ministar?

Iako je govorio da neće smijeniti nijednog ministra, čini se da bi ga okolnosti istrage mogle nagnati da se predomisli. "Ako je ministar uhićen ne može ostati, pogotovo ako se istraga nastavi. Nije došao nikakav zahtjev za skidanjem imuniteta. Odluku o ministru Horvatu ću donijeti kad doznam više, a o tome ću pitati njegovog odvjetnika. Kako će biti Horvat ministar ako je u pritvoru? To nije realno", naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada je stabilna'

Premijer je rekao i kako je razgovarao s koalicijskim partnerima te da je Vlada stabilna, kao i većina u Saboru. "Čuo sam se sa svim partnerima, svi su stabilni", poručio je premijer.

Onda je otkrio tko bi i kako mogao srušiti njegovu Vladu. "Neće ni DORH ni nitko srušiti Vladu. Moj to interes nije, ali ne znam čiji je", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na svoju nedavnu izjavu kako neće smijeniti nijednog ministra čak i da se oporba postavi na trepavice. "Oporba neće smijeniti ministre, to ću učiniti ja ili DORH. Nema nikakvih izvanrednih izbora, Vlada je sigurna", dodao je.

DORH je neovisan?

Premijer je pozvao i glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek da objasni što je to tako žurno i važno da se baš sada odlučila na uhićenje ministra Horvata, pravdajući se interesom javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhićenje ministra koji je još na dužnosti je dosad, koliko znam, bilo samo još jednom. Očekujem da objasne i podastru dokaze o tome, vjerujem da oni rade profesionalno i nepristrano, pa tako trebaju izvijestiti i javnost, a ne da to radimo mi", poručio je premijer.

Još je naglasio da DORH radi "neovisno o Vladi i HDZ-u", ali da je možda u nečijem tuđem interesu da se uhićenje događa baš sada. Ustvrdio je kako je predsjednik Zoran Milanović možda previše vikao na njih, pa su oni odlučili uhititi HDZ-ovog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazvat ću glavnu državnu odvjetnicu da objasni ovo sve, zbog interesa javnosti", dodao je.

"Da sam na mjestu DORH-a, onda bih razmišljao o tome kakav bi taj potez imao odraza na javnost i na rad Vlade. Ministar Horvat bi sam dao iskaz da ga se pitalo, ne da mu dolaze u 6 ujutro", poručio je premijer Plenković očito suflirajući što i kako bi trebalo raditi. Dodao je da je Horvata optužio vjerojatno netko od suradnika te istaknuo da ne vidi način kako bi Horvat mogao ponoviti istu stvar kao ministar graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su ljudi od krvi i mesa, a tko ih kontrolira? Mi nakon intervjua odaberemo osobu i onda je dalje sve u njihovoj ingerenciji. Nije mi jasno da se vikendom baš može uhićivati ministre bez razloga i još neke dužnosnike dovoditi u vezu s tim", zaključio je premijer Plenković.

'Tajming je indikativan'

Premijera muči i tajming uhićenja. Nakon što se pohvalio svim postignućima koje je Vlada ostvarila u ovome tjednu, on se mora baviti uhićenjem ministra koji je još uvijek na dužnosti, što vjerojatno smatra udarcem na sve što su dosad napravili. Posebno ga smeta činjenica što je Horvat uhićen, navodno zbog dodjele potpora "male vrijednosti u iznosu od 15 milijuna kuna", kako je rekao premijer, koje su dobili obrtnici i manja društva dok je Horvat bio ministar gospodarstva. Smeta ga i to što su ta sredstva dodijeljena 2018. godine, a istraga je počela sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Orkestriranje napada'

Nakon što je indirektno optužio predsjednika države za utjecaj na DORH. pritom i sam utječući na njegov rad time što će zvati glavnu državnu odvjetnicu da mu sve objasni, Plenković je odgovarajući na pitanja medija iznio i nekoliko zanimljivih teorija.

Image
'RADIO JE KAO CRV' /

Policija pretražila kuću i odvela ministra Darka Horvata: Susjedi u nevjerici

Image
'RADIO JE KAO CRV' /

Policija pretražila kuću i odvela ministra Darka Horvata: Susjedi u nevjerici

"Da ovo ima veze s izborom predsjednika Vrhovnog suda? Ne znam otkud takva kreativna teorija. Kao pravnik, mislim da nitko ne bi trebao biti povezan s time", odgovorio je Plenković novinaru koji ga je upitao ima li to veze sa sudačkom anketom koju je prošlog tjedna pokrenuo Radovan Dobronić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zar mislite da smo mi ovo orkestrirali, pa nazvali DORH i rekli: 'Uhitite ministra u subotu u 6'?", upitao se Plenković još jednom aludirajući kako Vlada i HDZ ne utječu na rad DORH-a.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo