GLAVAŠEVIĆ OČITAO LEKCIJU HDZ-ovcima: / 'Plenković i Krstičević zaigrali su na traume građana, oni su jednostavno loši političari'

Image
Foto: Pixsell
28.11.2017.
16:52
Pixsell
VOYO logo

U tekstu koji je naslovio 'Hibridni rat i sigurnost Unije' pisanog iz Tallinna za vrijeme sudjelovanja na sastanku COSAC-a, odnosno Konferencije odbora za EU poslove nacionalnih parlamenata zemalja članica Unije, Glavašević se osvrnuo na pojam 'hibridnog rata' i kako ga posljednjih dana u javnom diskursu koriste predstavnici vlasti, posebno premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević. Prenosimo dijelove s njegovog bloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
KRSTIČEVIĆ NA HITNOJ PRESICI: /

'Opet su hibridno krenuli na mene, očito nekome smetam, iako imam briljantan rezultat - na ponos Hrvatske'

Image
KRSTIČEVIĆ NA HITNOJ PRESICI: /

'Opet su hibridno krenuli na mene, očito nekome smetam, iako imam briljantan rezultat - na ponos Hrvatske'

'Hrvatska je, i pojedinačno i kao zemlja članica Europske unije, sasvim sigurno zanimljiva čitavom nizu stranih sila. Naša se zemlja nalazi na jednom od geopolitički najvažnijih dijelova svijeta – i tome je tako već stoljećima. Zbog toga, kada premijer ili njegov ministar obrane građanima govore kako se vodi hibridni rat, uistinu stvaraju dojam kako je to neka nova pojava. Međutim – nije', objašnjava Glavašević i dodaje kako je Hrvatska, baš kao i svaka druga zemlja, konstantno izložena pokušajima stranih sila da utječu na unutarpolitičke okolnosti i donošenje odluka.

'Stvaraju paniku među građanima'

Kada političari ne govore biranim riječima i argumentirano, navodi Glavašević, nastaju strah i panika među građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako se političari pozivaju na postojanje hibridnog rata bez argumenata, bez navođenja počinitelja ili konkretne naravi prijetnje, ako građanima daju samo sumnju a ne nude odgovor – onda su ili neodgovorni ili su, ako to čine kako bi izbjegli davanje odgovora na pitanja od javnog interesa o sebi, jednostavno loši političari', piše SDP-ov zastupnik.

Navodi kako su Plenković i Krstičević zadnjih dana zlouporavili svoj pristup povlaštenim informacijama plasirajući u javnost tezu da se u Hrvatskoj vodi hibridni rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Asimetrično domoljublje'

'Time su zaigrali na traumu građana Hrvatske kojima su bolne uspomene iz Domovinskog rata još uvijek žive i suviše bliske, i nije im bilo teško povjerovati kako je riječ o izvanrednom stanju, novoj prijetnji njihovoj sigurnosti i sigurnosti demokratskog poretka u Hrvatskoj. Takvim postupkom Plenković i Krstičević htjeli su proizvesti pristanak građana za nedavanje odgovora na pitanja od javnog interesa: Plenković na pitanja o Agrokoru, a Krstičević na pitanja o sumnji da je plagirao dijelove rada dok se školovao u SAD-u', piše Glavašević.

Ovakvu praksu on naziva asimetričnim domoljubljem u kakvo vjeruju u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ono što je u interesu HDZ-u, ili nekom njegovom članu, ujedno je pitanje nacionalnog interesa. Ono što nije u interesu HDZ-a, ili u interesu nekog njegovog člana, nije ni u nacionalnom interesu. Svako inzistiranje na nečemu što nije u interesu HDZ-a ili nekog njegovog člana – bilo od strane političara, bilo medija – rad je protivan nacionalnom interesu. Iz perspektive takve vizije domoljublja savršeno je jasno zbog čega si Plenković i Krstičević dozvoljavaju manipulirati osjećajima hrvatskih građana. Za jednog Krstičevića, pitanja o potencijalnom plagiranju zbilja jesu medijski hibridni rat protiv njega osobno i protiv Hrvatske. HDZ-ovo domoljublje ne razumije interes građana, nego samo interes HDZ-a i njegovih članova. Takvo domoljublje i takav HDZ jednostavno nisu sposobni raditi ni u čijem interesu, osim u vlastitom', piše Glavašević.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo