POJEDINCI IZ VLADE STALNO SPOMINJU 'HIBRIDNI RAT U HRVATSKOJ': / Stručnjaci objasnili o čemu se točno radi i što se njime pokušava postići

Image
Foto: Screenshot, HRT
28.11.2017.
7:10
Screenshot, HRT
VOYO logo

Državni tajnik u MUP-u, Robert Kopal istaknuo je kako hibridnog rata, globalno gledano, ima jako puno te kako hibridni rat ima više definicija.

'Za jedne je hibridni rat koncept koji zbog ostvarenja političkih, ekonomskih ili nekih drugih ciljeva, koristeći propagandu dezinformacija, ekonomski utjecaj, hakerske napade pokušavate ostvariti te ciljeve. Prema nekim drugima to je osmišljena, nadzirana, centralizirana aktivnost koji može biti ili otvorni ili prikriveni s kombinacijom vojnog ili nevojnog djelovanja. Mogli bismo reći da je hibridni rat specijalni rat plus internet', kazao je Kopal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i obrambenu politiku, kazao je kako je smisao takvog ratovanja voditi dezinformacijske sustave i stvoriti dezinformacije u ciljanom objektu, proširiti određene sumnje i to kroz dezinformacije laži i poluistine koje se protežu kroz medijski prostor kako bi ostvarili neke od ih ciljeva. To se može raditi kroz obavještajne organizacije, internetske sutave i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako stvorite nesigurnost možete ostvariti interese koje možda bez toga ne bi mogli ostvariti. Kako to da Ruska federacija u malu Hrvatsku poslala vrhunskog ambasadora Azimova, očito je da veleposlanik odrađuje jako dobar posao', istaknuo je Ogorec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pojam je kombinacija različitog djelovanja koje mi sad opisujemo kao neku vrstu ratovanja da bi se pojačao dojam, a najsličniji je nekadašnjem specijalnom ratu koji se odvijao u doba Hladnog rata', kazao je Vlatko Cvrtila te dodao kako se takvo provođenje danas kombinira i vojnim i nevojnim djelovanjem.

'U današnjem kontekstu sve je manje vremena da se vijesti provjeravaju jer ih ima hrpa, stoga dobijete ovakvo hibridno djelovanje, ne hibridni rat već je tu na djelu hibridno djelovanje', dodao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Macan smatra da ljudima ovakav koncept nije jasan jer da im je jasno ne bi mogao na njih utjecati, lako bi ga prepoznavali i na njega bi utjecali.

'Ovakav način ratovanja sličan je onom specijalnom ratu kojeg smo imali početkom devedesetih. Prisjetimo se operacije 'Opera' koja je imala cilj dezinformirati protivnika, da se potvrdi priča o Hrvatskoj državi, to su bile metode koje su imale cilj dezinformirati', kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako političari u posljednje vrijeme sve češće koriste pojam 'hibridni rat' jer je to 'pomodno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo su se dotaknuli teme Agrokora i lažnih informacija koje su bile plasirane u medijima oko posrnulog koncerna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo