'okršaj' u saboru / Glavašević: 'HDZ je kriv za 99 posto zla u RH'; Glavak: 'Vi meni želite reći da sam ja kriva za 99 posto zla?'

Tijekom rasprave u Saboru oko izbora novog povjerenika za informiranje došlo je do žustre rasprave između Bojana Glavaševića i Sunčane Glavak

20.11.2018.
12:21
VOYO logo

Biranje novog povjerenika ili povjerenice za informiranje u Saboru je izazvalo žustru raspravu. Naime, nakon što se politički tajnik Nikola Grmoja više puta izjasnio zašto bi izbor Zorana Pičuljana, prema njemu, bio loš, svoje mišljenje o situaciji dao je i zastupnik Bojan Glavašević.

"Današnja tema je nominalno kadrovskog karaktera, ali budemo iskreni stvarne dileme ili stvarnog izbora i nema. Prije svega oboje kandidata su kandidati kontinuiteta. Gospodin Pičuljan je radio na stvaranju ove institucije na čije se čelo kandidira, a njegova protukandidatkinja gospođa Bevandić je u toj instituciji zaposlena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu, koliko načelno pozitivnom činjenicom smatram da su oboje kandidata stručni toliko loše smatram činjenicu da je ovo izbor samo u imenu. Moramo postaviti pitanje zbog čega je tome tako, zbog čega su radna tijela hrvatskog sabora morali predložiti Bevandić i Pičuljan ne jer ih smatraju najkvalificiranijim kandidatima, nego jer nisu imali izbora", kazao je Glavašević te se zapitao zašto se kvalificirani građani ne javljaju na ovakve natječaje.

'Kandidati nemaju resurse kako bi se oduprli interesima'

"Tome nije tako jer nema kvalificiranih, tome je tako jer su takvi sposobni i kvalificirani proteklih 5 godina gledali kako se povjerenica borila protiv vjetrenjača s jedne strane pokušavajući educirati svoje partnere i hrvatsku javnost o transparentnosti i važnosti javnosti informacija u tijelima javne vlasti i pokušavajući, nerijetko bez uspjeha ili sj ako malo uspjeha, prisiliti tijela javne vlasti koja to nisu činila da poštuju ustavno pravo građana i građanki RH da imaju informacije o donošenju odluka i funkcioniranju onih kojima je vlast povjera", kazao je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Tomislav Žagar javio se za riječ tekazao je kako je davno postojalo ministarstvo koje se zvalo Ministarstvo prometa i veza jer je isprepletenost interesa u Hrvatskoj prevelika, ustvrdivši kako kandidati nemaju resurse kako bi se oduprli interesima.

"Kolega Žagar obeshrabrujuće je da imate javnu dužnost koja bi trebala biti uloga borca za Ustavno pravo građana, a taj borac ide u borbu bez alata za to. Ne može kazniti čelnike tijela javne vlasti ako ne može ništa napraviti da bi ispunio svoju dužnost. Što netko pojedinačno može dobiti iz toga, koju motivaciju ima da se prijavi. Nije nužan samo novac nego je tu činjenica bez pravih alata samo jedan mali kafkijanski aparatić birokratski", kazao je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaiskrilo na relaciji Glavak - Glavašević

Zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak kazala je da kada je SDP mijenjao zakon, bivša povjerenica Anamarija Musa dobila je potporu kluba HDZ-a "jer joj je Vlada SDP-a onemogućila financijski preduvjet za funkcioniranje ureda". "Da biste imali ljude da pomažu građanima morate im dati financijsku neovisnost. Slažem se s vama, javilo se dvoje kandidata, ali tko god se javi izvrgnut je javnom ličnu. Razmislimo što govorimo o ljudima za bilo koju god poziciju se javljali", kazala je Glavak.

Glavašević joj je odgovorio da ako je SDP bio odgovoran greške za prošlosti da to treba reći. "Iz perspektive članice stranke koja ima optužnicu i kriva je za 99,9 posto zla u RH koje se dogodilo od osamostaljena do danas, nemate moralnu poziciju da s pijedestala govorite o tome. Vi govorite da je SDP odgovaran za situaciju koja je bila 2013. Tada je Pičuljan bio čovjek kojeg se o tome  nešta pitalo. Sada ćete podržati jednu od osoba koje su bile odgovorne za nešto na što upozoravate, koja vam je logika u tome?", upitao ju je Glavašević, a Glavak mu nije ostala dužna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nerado koristeći članak 238. (povreda poslovnika), kolega Glavašević jeste li svjesni što ste odgovorili? Vi meni želite reći da sam ja kriva 99 posto zla u RH? Ja vas lijepo molim, članica sam HDZ-a, što vi meni imputirate i s kojim pravom? Razmislite o tome što ste rekli. Očekujem u najmanju ruku ispriku", kazala mu je Glavak.

Glavašević joj je kazao da ga je pažljivije slušala što je govorio, da bi joj bilo jasno kako joj nije imputirao individualnu odgovornost već njenoj stranci. "Za to postoje neke presude", zaključio je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo