ŽUSTRI MONOLOG / Glasnović pred Saborom napao Mirelu Holy: 'Doktorirali ste na feminizmu? Možda ste doktorirali ljubavne navike afričke voćne muhe'

24.11.2017.
12:50
VOYO logo

Civilne udruge, aktivisti i političari u petak su pred Saborom organizirali prosvjed kojim, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog, zahtijevaju od saborskih zastupnika i Vlade ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji do kraja ove saborske sjednice u cilju da se ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Ispred Sabora organizatori su postavili plakat na koji zastupnici mogu dati potpis za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Na prosvjedu se pojavio i Željko Glasnović koji je Mireli Holy očitao lekciju o, po njemu, bitnijim temam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gdje su bili ovi stari ljudi, to nećete snimiti to ćete cenzurirati, kad su hrvatski politički zatvorenici bili davljeni, seksualno zlostavljani, prisilno hranjeni, kada su dobivali četiri godine jer su čitali novine? Gdje ste bili kada su homoseksualci mučeni u ruskim zatvorima elektrošokovima itd. Kada su dobivali pet godina teške robije u Rumunjskoj? Gdje ste onda bili?”, upitao je Glasnović Holy.

Nakon što ga je ona upitala znače li njegove riječi da neće potpisati peticiju, Glasnović joj je rekao kako se glupira. “Nemojte se glupirati… Vi nemate pojma. Doktorirali ste na feminizmu? Možda ste vi doktorirali ljubavne navike afričke voćne muhe, ja sam 10 godina bio u pravosudnom sustavu i vidio sam više zlostavljanih žena nego što ćete vi ikada vidjeti “, rekao je Glasnović, a zatim je počeo pričati o tome kako se zakopava Tezno, najveća grobnica u Sloveniji u kojoj je nakon 2. svjetskog rata zakopano 20 tisuća hrvatskih vojnika i civila, komunističkih žrtava, te kako se tamo gradi tvornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tezno, najveća grobnica u Sloveniji kod Maribora zakopava se, tamo je zakopano 20 tisuća hrvatskih vojnika i civila, (...) ljude su ubijali od zore do sumraka, gradi se tvornica (...), nitko o tome nije pisnuo o ovom Saboru", rekao je Glasnović.

Bojim se za ovu državu, za ovaj narod kojem je izbrisana kolektivna memorija, ustvrdio je zastupnik i kolegama poručio: "Vi ste krivi, mi smo krivi i vas će povijest zato držati odgovornima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i kako je jednom HDZ-ovcu govorio da se u Kanadi gradi spomenik žrtvama komunizma, da za pet tisuća kuna može svoje ime uklesati, a da ga je on "gledao kao majmun ručni sat, ništa nije shvatio". Bojim se za ovu državu, ponovio je

Glasnović koji je problematizirao stanje u hrvatskoj prosvjeti, odnosno njene programe, rekao je: "Tko kreira školske programe, bloger Krule i baba Vanga". Također je upozorio da Hrvatska, za razliku od niza zemalja, nije osnovala institut za povijesno sjećanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo