GLAS KONCILA SE OBRUŠIO NA JOSIPOVIĆA: / 'Nigdje izričito ne piše da je Hrvatska sekularna država i oni koji je takvom vide je ugrožavaju'

Image
Foto: Screenshot/Glas Koncila
27.8.2017.
13:36
Screenshot/Glas Koncila
VOYO logo

"Ne postoji opis Hrvatske pojmom sekularna država", navodi Miklenić u prilično konfuznom tekstu u kojem se osvrće na izjave bivšeg predsjednika Republike, Ive Josipovića, bivšeg ministra financija (ne navodeći njegovo ime baš kao ni Josipovićevo) te ih sve povezuje s tržištem, profitom, kapitalizmom, kao i reformom obrazovanja u Hrvatskoj te ulogom Crkve.

Miklenić najprije optužuje Josipovića da je, kad je kritizirao programsku shemu HRT-a da podilazi Crkvi, nastupao iz pozicije "marksističko- komunističkoga jednoumlja". Nakon toga komentira Josipovićev kasniji status na Facebooku u kojem je on napisao da je "Hrvatska sekularna država te da nije katolička džamahirija". Miklenić ga odlučuje "ispraviti" pa navodi kako u Ustavu nigdje izričito ne piše da je Hrvatska sekularna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Ustavu Republike Hrvatske zapisano je da je Hrvatska "jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država" i ne postoji opis Hrvatske pojmom "sekularna država". U članku 14. navodi se: "Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki" - i ni iz toga članka nikako se ne može izvesti da je Hrvatska "sekularna" kao ni da je "konfesionalna" država. Naime, država, kao država, da bi stvarno bila demokratska mora biti neutralna i jamčiti svim građanima, bez obzira na sve razlike među njima, jednaka prava i obveze. Stoga svi koji Hrvatsku pretvaraju u "sekularnu državu" ugrožavaju njezinu neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu", napisao je, između ostalog, Miklenić.

'Sekularizam koji ima korijene u komunističkoj ideologiji'

Osim što je zaključio da oni koji Hrvatsku vide kao sekularnu je zapravo ugrožavaju, dodao je da je "sekularizam suvremena ideologija, jedan od brojnih svjetonazora te se može i mora svrstati uz bok religijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izdizanje sekularizma iznad religija, na državnu ideologiju, bilo bi brisanje državne neutralnosti i stvaranje države u kojoj su sekularisti građani prvoga, a pripadnici religija građani drugoga reda", piše dalje Miklenić.

No nije se zadržao samo na kritici bvišeg predsjednika. Osvrnuo se i na dugoočekivanu reformu obrazovanja. Točnije, na tekst Jutarnjeg lista od 16. kolovoza, koji je naslovljen "Reformu školstva mora voditi netko tko zna da su dinosauri bili prije Boga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miklenić ovaj naslov i stav koji implicira smatra opasnim, navodeći da je "vrijeme da se hrvatsko društvo, osobito političari i mediji, oslobode nametanja vjernicima, koji su velika većina u hrvatskom društvu, svakoga sekularizma, a osobito onoga koji ima svoje korijene u komunističkoj ideologiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo