GLAS KONCILA O ŽENAMA: / 'Ako traže jednakost, neposlušne su i ne žele imati glavu - muškarca ili Krista'

Image
Foto: Screanshoot

U povodu blagdana Velike Gospe Glas Koncila je objavio tekst dr.

12.8.2016.
14:30
Screanshoot
VOYO logo

"Već prve stranice Svetoga pisma kazuju da je prvi grijeh nastao zbog neposlušnosti. Neposlušnost je zajednički grijeh i Adame i Eve, ali on pogađa ponajviše ženu jer je đavao prvotno po ženinoj neposlušnosti čovjeka učinio robom grijeha. Kako to ističu veliki teolozi prvih stoljeća (Origen, Augustin), Eva je sagriješila zbog neposlušnosti, a ne Adam. Adam je, a kako to često biva i danas, sagriješio zbog sažaljenja sa svojom ženom". Dio je to teksta pod naslovom "Marijina poslušnost i žene danas" iz Glasa Koncila koji potpisuje dr. Ivica Raguž, a napisan u povodu blagdana Velike Gospe.

Osim što upozorava da muškarci griješe samo kako bi dijelili teret grijeha sa ženama, Dr. Raguž nadalje navodi kako je grijeh u svijet ušao po ženskoj neposlušnosti. "Stoga je žena i danas na poseban način i dalje u velikoj napasti neposlušnosti. Neposlušnost ovdje znači da je žena u iskušenju da svoj život gradi bez Boga, da ne želi imati »glavu« (Isus Krist, Crkva, muškarac; usp. 1 Kor 11, 3) kojoj treba biti poslušna. Neposlušnost se izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan", stoji u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor navodi da je svjestan činjenice da će njegove tvrdnje izazvati podsmjeh i žestoku kritiku "onih žena i muškaraca koji su se udaljili od kršćanske vjere". Usprkos tome, dodaje, ne može ne ostati vjeran biblijskoj tvrdnji da je najveće iskušenje za ženu neposlušnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo