ON BI HRVATSKO MORE / Što nakon Orbanove velikomađarske izjave? Hrvatski analitičar upozorava: 'Poznato je što Mađari rade u susjednim zemljama'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da Hrvatska treba reagirati odmjereno, ali odlučno na izjave Viktora Orbana

10.5.2022.
13:03
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Mađarski predsjednik Viktor Orban je prošloga tjedna u svojoj izjavi implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj, a sve u jeku rasprave o uvođenju embarga na rusku naftu.

"Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom, prenosi Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska treba jasno dati do znanja da je naš suverenitet neupitan, a posljednja Orbanova retorika prelazi granice političke korektnosti", poručio je politički analitičar Davor Gjenero za N1.

'Retorika koja ne prolazi'

"Zna se da je EU-u nepovredivost granica nepovredivo načelo. O svemu se u EU-u može dogovoriti, ali se pitanje granica ne može na taj način otvarati. To nije retorika koja prolazi u Bruxellesu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gjenero dodaje da Hrvatska ima interes suradnje s Mađarskom, ali da je bilo kakvo zadiranje u pitanje granica i suvereniteta Republike Hrvatske nešto što je u međunarodnoj areni neprihvatljivo.

Image
NIŠTA OD EMBARGA /

Orban traži više vremena i novca za odricanje od ruske nafte: Posebno ga brine jedna stvar vezana uz Hrvatsku

Image
NIŠTA OD EMBARGA /

Orban traži više vremena i novca za odricanje od ruske nafte: Posebno ga brine jedna stvar vezana uz Hrvatsku

Ovo nije prvi takav Orbabnov ispad. Poznata je fotografija s jednog sastanka Orbanove stranke ispred karte velike Mađarske, kao i čestitke mađarskim maturantima koja je uključivala fotografiju globusa na kojoj su također bile ucrtane granice velike Mađarske. "Prema tome sam bio manje skeptičan nego drugi kolege, jer sam to očitavao u kontekstu onoga što je Mađarska radila u prethodnom razdoblju, a to je da su se koristili europskom integracijom i činjenicom da Mađari čine dio stanovništva u susjednim državama. Koristeći se mađarskom manjinom uspjeli su stvoriti sfere svog društvenog i ekonomskog utjecaja i u Slovačkoj i u Rumunjskoj, što je nešto što je korektno s pozicije EU-a, ali bilo kakva ideja o promjenama granica je izvan toga", rekao je Gjenero, ističući da bi Hrvatska treba reagirati odmjereno, ali odlučno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba jasno dati do znanja da je suverenitet neupitan, ali ne treba dovoditi u pitanje mogućnost ekonomske suradnje s Mađarskom. Ne treba na svaku izjavu, koja možda ima više unutarnjopolitičko, nego vanjskopolitičko značenje, reagirati zapjenjeno, ali treba reagirati vrlo jasno", poručuje.

'Politički razlozi'

I Financial Times danas je pisao da je Budimpešta uznemirena zbog toga što će postati jako ovisna o nafti koja se crpi naftovodom iz Hrvatske u slučaju embarga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biti ovisan o prijateljskoj zemlji nije nešto što bi trebalo pretpostavljati nekakav ozbiljan problem. JANAF je uvijek surađivao s Mađarskom, Hrvatskoj je u interesu da Rijeka bude ključna luka Mađarske za izlaz na more. To mi nije jasno. Možda su u pitanju politički razlozi, odnosno manevri kojima Orban pokušava povećati svoj manevarski prostor u izbjegavanju prekida energetskih odnosa s Rusijom", rekao je Gjenero.

Osuda MVEP-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je izjave Viktora Orbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama. Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose", kazali su iz MVEP-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo