polemika / Ginekolog Kalilić: ‘Đikić nije položio medicinski test’; Đikić: ‘Nije mi bio potreban’

Image

'Dr. Đikić mi je e-mailom odgovorio da nije položio ECFMG test za strane liječnike'

21.2.2017.
12:38
VOYO logo

Ginekolog Joško Kalilić poslao je zastupnicima i medijima priopćenje u kojemu navodi da dr. Ivan Đikić nije položio medicinski test ECFMG, koji moraju položiti svi strani liječnici koji žele raditi u SAD-u ni nakon pet godina, piše N1.

"Dr. Đikić mi je e-mailom odgovorio da nije položio ECFMG test za strane liječnike", piše doktor Kalilić u priopćenju. Ne objašnjava točno zašto bi ih to trebalo zanimati, ali potanko objašnjava što znači ECFMG test (Educational Commission Foreign Medical Graduates – Obrazovno povjerenstvo za strane diplomirane liječnike).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako se radi o polaganju pismenog medicinskog testa bez kojega se, prema američkom zakonu, strani liječnici ne mogu medicinski klinički educirati i obavljati redovne poslove liječnika u SAD-u. Sastoji se od medicinskog dijela (pismeno se odgovara na 360 pitanja iz cjelokupne medicine) te drugog dijela u kojemu se provjerava znanje iz engleskog jezika.

"U nekim istraživačkim laboratorijima u SAD-u može se dopustiti rad stranih liječnika bez položenog ECFMG-a, ako im za vrstu istraživanja (bez kontakta s pacijentima) takav profil odgovara i u slučaju da su takva radna mjesta slobodna... Vrijeme rada stranim liječnicima bez položenog ECFMG-a u tim laboratorijima u kojem nemaju kontakta s pacijentima ograničeno je na 5 godina.", piše on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se ovdje točno insinuria, može se, pak, zaključiti iz ranije prepiske između Kalilića i Đikića, koja je dovela do priopćenja. Kalilić mu je postavio niz pitanja, kako navodi, iz znatiželje.

Doktor Đikić je proslijedio zbog boljeg razumijevanja činjenica i motiva vezanih za ovo, po njemu, "čudno priopćenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da niste položili ECFMG koji je inače 'must' za sve strane liječnike, niste se ni mogli baviti kliničkom medicinom i da ste to i htjeli jer to američki zakon zabranjuje. Za one strane liječnike koji žele obavljati laboratorijski medicinski istraživački rad ne traži se ECFMG pod uvjetom da nakon 5 godina moraju napustiti SAD. 

Budući da ste vi napustili SAD točno nakon 5 g. zanima me je li to bilo u okviru tog zakona ili ste vi donijeli osobnu odluku da svojom voljom napustite SAD baš nakon 5 godina (bili bi mi zanimljivi pravi vaši razlozi). Ono što me posebno čudi da ste odlučili ići u Švedsku čiji jezik ne poznate (bez obzira što Šveđani dobro govore engleski) a napuštate SAD gdje ste se u 5 g. privikli na njihov stil života, na jezik, na rad, a tamo ste i doktorirali i imali dobrog poznanika i prijatelja (prof. Schlessingera koji vas je i pozvao u SAD) pa me čudi vaša odluka da tako naglo i odlučno napustite rad u SAD-u nakon 5 godina i otiđete u Švedsku (zašto ne u Hrvatsku ?). Budući da je vaša supruga također liječnica bio bi mi zanimljiv njezin medicinski status i rad za vrijeme boravka u SAD", pisao je Đikiću Kalilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đikićev odgovor, pak, nije integriran u Kalilićevo priopćenje poslano medijima i političarima.

"Postovani kolega Kaliliću, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

nisam trebao polagati ECFMG test da nastavim raditi bazičnu znanost u SAD-u nakon 5 godina, jer znanstvenicima taj test nije potreban. Osim toga 1997. godine dobio sam ponude za tenure track assistant profesiorship na Medicinskim fakultetima Columbia i Duke sveučilištima, no odbio sam ih. Otišli smo u Europu iz obiteljskih i osobnih razloga, te jer smo dobili financiranje znanstvenih projekata u trajanju od 10 godina od privatnog izvora Ludwig Instituta za istraživanje tumora. Takva ponuda se rijetko odbija, jer nisam trebao uopće aplicirati za grantove, nego su naši projekti odobreni u trajanju od 10 godina s punim financiranjem za šest znanstvenika i reagensima za njih. Nikakvih potreba za polaganjem ECFMG testova nisam imao u SAD-u", podcrtao je Đikić.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo