Gotovinu ne zanima odšteta

'UN kao osnivač tog suda nije dužan isplaćivati odštete zbog nepravednog oduzimanja slobode. Također ni Hrvatska država nije, pravno gledajući, dužna isplatiti odštetu.

17.11.2012.
12:07
VOYO logo

U subotu poslijepodne general Ante Gotovina ponovno je napustio svoj dom na zagrebačkom Srebrenjaku. Pritom je nekoliko riječi progovorio i o odšetiti za nepravedno oduzimanje slobode.

"Ne želim trošiti energiju na odštetu, već to vrijeme želim privesti s obitelji", kazao je general ističući da neće tražiti odštetu, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On i njegov kolega general Mladen Markač na odštetu, prema riječima odvjetnika, nemaju pravo.

"UN kao osnivač tog suda nije dužan isplaćivati odštete zbog nepravednog oduzimanja slobode. Također ni Hrvatska država nije, pravno gledajući, dužna isplatiti odštetu. No, Vlada može političkom odlukom nekako obeštetiti generale", pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnice im pisali kao da su vojnici

Osvrćući se, pak, na presudu kazao je za zločine kojih je u Oluji bilo, a koje su počinili pojedinci, treba kazniti hrvatska država.

"Sada je na hrvatskoj državi da kazni one pojedince koji se u Oluji nisu ponašali časno, a obešteti obitelji ubijenih, progonjenih. To je potrebno radi našeg mira", kazao je ističući da je važno da je utvrđeno da za to nisu odgovorni generali čije je optužnice tužiteljstvo pisalo kao da su političari, a ne vojnici. Podsjetio je kako je te propuste uvidio i sudac Meron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova optužnica kao da je pisana za Tuđmana i Šuška. U tome je bila najveća greška tužiteljstva" , kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo