S gastro kućica nas mame razni mirisi pre ukusnih jela i kuhanog vina, a nazdraviti možete i s drugim adventskim napitcima poput kuhanog gina!
Netipično jelo na ovogodišnjem adventu otkrili smo na jednoj posebnoj gastro kućici tik do paviljona na Zrinjevcu. Privukao nas je presimpatičan tradicionalni ugođaj i nesvakidašnje ime, a tek kada smo prišli bliže otkrili smo što je to najposebnije na kućici Fakinarija. Štrukli! Ne tako česta pojava u gastro ponudi zagrebačkog adventa, zapravo jedini domaći štrukli koje smo pronašli, a rađeni su po recepturi staroj stotinjak godina.
U gastro ponudi kućice Fakinarija nalaze se štrukli napravljeni u zagorskom selu, potpuno autohtoni, sočni i preukusni. Teško je izabrati između klasičnih štrukli, štrukli s orasima i medom i štrukli obogaćenih domaćim borovnicama i preljevom od bourbon vanilije. Poseban okus krije se u načinu obrade domaćeg sira zahvaljujući kojem se zadržava prirodan maslac koji daje dodatnu aromu, a savršena zlatna boja štrukli dobivena je zahvaljujući jajima iz domaćeg uzgoja. O načinu pripreme tijesta nismo saznali puno jer se radi o tehnici pripreme koja se prenosi s koljena na koljeno.
Ove godine je i langoš zauzeo svoje mjesto na top ljestvici jela u kojem posjetitelji uživaju. Langoš, lepinja ili poderane gaće, imena je više a razlog zbog kojeg je ovo jelo toliko popularno je vjerojatno brzina i jednostavnost pripreme. Kućica Fakinarija je svoj langoš kreirala po receptu zagrebačkih mama i baka, s dodacima pršut-sir, vrhnje-češnjak-peršin, a za one slatkog zuba tu je i Nutella.
Božićni ugođaj, zagrebački štih, tradicija te mirisi i okusi kojima je teško odoljeti. Savršen advent, zar ne?