Španjolska 1964. / 'Furija' pomela branitelje naslova

Image

Engleska, Italija i Jugoslavija, koja je četiri godine ranije igrala finale, nisu ni vidjeli završnicu u Španolskoj. Domaćini su iskoristili prednost domaćeg terena, a pogotkom u samoj završnici finalne utakmice svrgnuli su s trona branitelje naslova - SSSR.

20.5.2012.
19:31
VOYO logo

U Europski kup nacija (preteču Europskog nogometnog prvenstva) uključili su se Englezi i Talijani, ali Zapadni Nijemci ne. I ovaj turnir igrao se na ispadanje.

Englesku je u kvalifikacijama izbacila Francuska (1:1 i 2:5), Italiju reprezentacija SSSR (1:1 i 0:2), a Šveđane momčad Jugoslavije (0:0 i 2:3). I to izdanje zahvatila je surova politika - Grci su odbili igrati protiv Albanaca s kojima su službeno bili u ratu još od 1912. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci, predvođeni Iribarom, Suarezom i Amancijem, prošli su kvalifikacije protiv Sjeverne Irske i Republike Irske, te dobili završnicu turnira u Madridu.

Image
Image

Poluamateri iz Danske iznenadili su plasmanom u polufinale, gdje su se probili nakon slavlja protiv Malte, Albanije i Luksemburga (u ranijoj fazi pobijedio Nizozemsku s 2:1 usred Rotterdama, što je bila njihova jedina gostujuća pobjeda u sljedećih 31 godinu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari su među četiri najbolja ušli nakon pobjede nad Francuzima. Sovjeti su u poluzavršnici bili bolji od Danaca s 3:0, a Furija je nakon produžetka slavila protiv Mađara s 2:1.

Image
Image

U finalu na Santiago Bernabeu semafor je do 84. minute pokazivao 1:1, no Marcelino je sedam minuta prije kraja svladao Jašina i odveo domaćina do naslova…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 MOMČAD PRVENSTVA:

  1.  Lev Jašin (SSSR)
  2. Feliciano Rivilla (Špa)
  3. Deszö Novak (Mađ)
  4. Ignacio Zoco (Špa)
  5. Fernando Olivella (Špa)
  6. Amaro Amancio (Špa)
  7. Ferenc Bene (Mađ)
  8. Valentin Ivanov (SSSR)
  9. Jesus Pereda (Špa)
  10. Luis Suárez (Špa)
  11. Flórián Albert (Mađ)

NAJBOLJI STRIJELCI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesus María Pereda (Špa), Ferenc Bene (Mađ), Dezso Novak (Mađ) - 2

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo