sustav čak 60 posto škola / Fuchs predstavio program jednosmjenske nastave. U kolovozu drugi krug

Image
Foto: RTL Direkt

U planu je modernizacija učionica, nove dvorane, poboljšanje kuhinja...

7.7.2023.
15:51
RTL Direkt
VOYO logo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavio je u petak prvi poziv za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola vrijedan 302 milijuna eura, namijenjen školama koje izvode nastavu u više smjena i njihove školske sportske dvorane, njih 619.

Radi se o trajnom pozivu dok se ne potroše sredstva koja su osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, istaknuo je ministar na predstavljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVA OSNOVNA ŠKOLA /

Obustavljeni radovi na obnovi osnovne škole, Petrinjci razočarani: 'Ne znamo više kako da reagiramo'

Image
PRVA OSNOVNA ŠKOLA /

Obustavljeni radovi na obnovi osnovne škole, Petrinjci razočarani: 'Ne znamo više kako da reagiramo'

Za razliku od većine država članica EU, većina učenika u Hrvatskoj, 60 posto škola, pohađa nastavu u više smjena, kazao je Fuchs, dodavši da je cilj do 2027. osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za prelazak osnovnih škola u jednu smjenu i provođenje cjelodnevne škole.

Prihvatljive aktivnosti su izrada projektno-tehničke dokumentacije, usluge stručnog nadzora, koordinatora zaštite na radu i voditelja građevinskog projekta, radovi (izgradnja i rekonstrukcija), opremanje – nabava opreme i namještaja te promidžba i vidljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektom se ostvaruje minimalno jedna nova i/ili modernizirana učionica za potrebe jednosmjenskog rada jedne ili više osnovnih škola.

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Fuchs je istaknuo da je ovo prvi od ukupno tri poziva za koje je ukupno osigurano 1,5 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj fazi, odnosno pozivu koji će biti raspisan u kolovozu osigurat će se dodatna jedna milijarda eura za dvorane jednosmjenskih škola, također iz NPOO-a. Trenutno 411 škola radi u jednoj smjeni, ali nemaju adekvatne sportske dvorane.

Treći poziv, vrijedan 144 milijuna eura bit će raspisan u prosincu, a namijenjen je za opremanje, pregradnju škola u jednoj smjeni, a imaju potrebu za poboljšanjem primjerice kuhinja. Za njega su sredstva osigurana u okviru Programa konkurencije i kohezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Fuchs je ocijenio da se radi o velikom trenutku nakon dugih priprema te ustvrdio da ovakvi zahvati dosad nisu napravljeni u Hrvatskoj, a dosad pokrenute reforme nikad nisu dovršene.

Jednosmjenska nastava, istaknuo je, osigurava bolju organizaciju školskog dana, veću koncentraciju učenika, olakšani roditeljski angažman i efikasnije korištenje resursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo, s obzirom na puno upita gužvu i početak radova čim prije", kazao je ministar.

Premijer Andrej Plenković pozvao je osnivače osnovnih škola da se angažiraju i prijave na poziv. Istaknuo je da je riječ o ukupnom ulaganju u infrastrukturu 1030 školskih objekata te da će ovo biti "najveće ulaganje u kratkom periodu ikad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izdvajanje 1,3 milijardi od ukupno devet milijardi u NPOO-u koje imamo na raspolaganju pokazuje što je važno Vladi – mladi, nastavnici, profesori, obitelji i obrazovanje", poručio je premijer.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Istaknuo je da se radi o 50 posto više ulaganja, odnosno za 500 milijuna eura više od onoga iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno je podsjetio na 220 milijuna eura vrijedan natječaj za predškolske ustanove, odnosno vrtiće koji je u tijeku, te dodao da Vlada svim tim svojim aktivnostima stvara okvir za kvalitetnije obrazovanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Mali Nizozemci od iduće godine u školu neće moći s mobitelom. Donosimo što će poduzeti Hrvatska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo