nakon masakra u Beogradu / Fuchs poslao pismo školama: 'Razgovarajte otvoreno, izradite plan, pojačajte likovni, pazite na skalpele'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Naveo je upute kako razgovarati s učenicima te kako potaknuti djecu da prijavljuju bilo kakvo nasilje te omogućiti da to rade i anonimno. 'Potaknite svom djetetu da ne smije biti nasilno prema drugima, uključujući on-line nasilje, kao i verbalno i fizičko nasilje i isključivanje iz grupe vršnjaka. Potaknite svoje dijete da vam se povjeri i ako je samo žrtva nasilja', naveo je

5.5.2023.
14:58
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u petak je uputio pismo osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima te centrima za odgoj i obrazovanje u povodu tragičnog događaja i ubojstva u osnovnoj šokli u Beogradu.

"Molim vas da uložite dodatan napor i obratite pozornost na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje", naveo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda je predložio aktivnosti s učenicima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima.

"U ponedjeljak, 8. svibnja 2023., organizirajte okupljanje sve djece koje će biti posvećeno prenošenju nekoliko osnovnih poruka i to da je događaj u Beograd tragedija koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. O tome trebamo otvoreno razgovarati jer je to vjerojatno najbolji način nošenja s tim nemilim događajem. Naše škole sigurna su mjesta i svi se u njima trebamo osjećati sigurno i prihvaćeno. Niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten te smo svi mi pozvani i odgovorni da se to uistinu i provede u djelo", naveo je ministar u svom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
potpis zla /

Ministrica o ranjenima: 'Dječak ne miče rukama i nogama, djevojčici metak iza oka, drugoj izvađen bubreg'

Image
potpis zla /

Ministrica o ranjenima: 'Dječak ne miče rukama i nogama, djevojčici metak iza oka, drugoj izvađen bubreg'

Nastavio je da se u svakom razrednom odjelu organizira razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik te da se otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome što su sve učenici saznali i na koje načine su zaprimili informacije, što ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osjećaje je to u njih potaknulo.

'Razraditi plan'

"Potrebno je jasno osuditi taj događaj te osmisliti i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima. Potaknite učenike da se obrate stručnom suradniku škole, razredniku ili izravno vama s punim povjerenjem da ćete zaštiti njihovu privatnost u slučaju svih sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okružju", naveo je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je uputu da se organiziraju edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, da se uključe stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo (liječnike školske medicine i Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti) i druge stručnjake, uključujući djelatnike MUP-a.

Pojačajte likovni, glazbeni

"Edukacije su osobito potrebne u razrednim odjelima u kojima primjećujete bilo koje oblike nasilničkog ponašanja (uključujući online nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka), te u razrednim odjelima u kojima primjećujete upotrebu energetskih pića ili sumnjate na upotrebu alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Pojačajte sportske, likovne i glazbene sadržaje i druge aktivnosti koje potiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi, te potaknite na sudjelovanje one učenike koji inače u takvim aktivnostima ne sudjeluju", navodi Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da se treba staviti naglasak na školu i školsko okružje kao sigurno mjesto.

"Postavite natpise na vidljivim mjestima i na ulazima u školu s porukama o zabrani svih oblika nasilja (primjerice: škola bez nasilja). Pojačajte nadzor djelatnika škola u svim školskim prostorijama i hodnicima, a posebice u onima u kojima učenici mogu biti skriveni od pogleda nastavnika, poput toaleta. U zabačenim hodnicima i rjeđe korištenim prostorijama ostavite uključeno svjetlo i otvorena vrata. Zabranite svaku konzumaciju energetskih pića, dok se podrazumijeva da je zabranjena svaka konzumacija alkohola, cigareta (uključujući e-cigarete) i novih duhanskih proizvoda te drugih sredstva ovisnosti", taksativno je pobrojao na što se treba obratiti pozornost i apsolutno zabraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnu uputu dao je nastavnicima tehničke kulture te rekao da se trebaju organizirati da skalpeli, koji su sastavni dio predmeta za tehničku kulturu, budu pohranjeni izvan dohvata učenika te da ih trebaju uručiti učenicima samo na nastavi tehničke kulture i prikupiti odmah nakon korištenja.

'Omogućite da anonimno prijave nasilje'

"Organizirajte da učenici mogu anonimno prijaviti sve oblike nasilja i u ovom kontekstu zabrinjavajućih aktivnosti u školi i izvan nje, primjerice na način da u kutiju određenu za to mogu anonimno ubaciti papirić s opažanjem/pritužbom", istaknuo je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i kako treba nastupiti prema roditeljima, popslati im poruku da se uškoli ne tolerira nasilje, pa dao savjete i roditeljima.

"Istaknite svom djetetu da ne smije biti nasilno prema drugima, uključujući on-line nasilje, kao i verbalno i fizičko nasilje i isključivanje iz grupe vršnjaka. Potaknite svoje dijete da vam se povjeri ako je samo žrtva nasilja ili ako je svjedočilo nasilju. Vama i vašem djetetu na raspolaganju sam osobno, kao i stručni suradnici, razrednik i drugi učitelji i nastavnici ako nam se trebate povjeriti zbog bilo kojih nepovoljnih okolnosti vezanih uz školu, zdravlje i sigurnost djeteta", navodi Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je i detaljne upute za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ostale djelatnike u školi.

"Molimo da učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ostali djelatnici škole obrate pojačanu pozornost na učenice i učenike koji su isključeni iz vršnjačke grupe, koji su povučeni, te se u vrijeme odmora ne druže s vršnjacima, učenice i učenike koji su razdražljivi, nervozni, neposlušni i agresivni, učenice i učenike koji su popustili u školi ili se njihovo ponašanje promijenilo, a izvršavanje školskih zadataka se pogoršalo, učenice i učenike za koje sumnjaju da koriste sredstva ovisnosti", navodi ministar u svom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

'Reagirajte odmah!'

Pozvao je da se razgovara s roditeljima takve djece, o tome koliko su zadovoljni školskim uspjehom i drugim aspektima života, kako se osjećaju u svom razredu i u školi, imaju li problema sa školom, u obitelji, s prijateljima ili ih muči nešto drugo.

"U slučaju potrebe, učenike i roditelje uputite školskom liječniku radi savjetovanja i obrade u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama. U slučaju nasilničkog ponašanja i korištenja ilegalnih sredstava ovisnosti, molimo vas da odmah obavijestite policiju i roditelje", završava u svom pismu Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte poruku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o masakru u školi od prije tri dana i jučerašnjeg masakra u Mladenovcu:

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo