KAKO ĆE SVE FUNKCIONIRATI? / Fuchs najavio da se uvode covid-potvrde u škole, ali od utorka: 'Cijepio sam se trećom dozom!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Ako netko odbije testiranje, a nema covid-potvrdu, neće moći ući u radni prostor', rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs

11.11.2021.
18:27
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je danas novinarima da će od utorka, 16. studenoga, u škole i obrazovne institucije biti uvedene covid-potvrde. Otkrio je i da se cijepio trećom dozom.

“Sve javne službe, a u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti trebat će provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Svima koji to moraju obaviti, moramo osigurati da što lakše i bliže provedu testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno”, objasnio je ministar Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI ŽIVOT U HRVATSKOJ OD PONEDJELJKA /

Objavljene detaljne upute za covid-potvrde; Zaposlenici traže odgodu: 'Vlada opći kaos, ne znamo kako ćemo raditi!'

Image
NOVI ŽIVOT U HRVATSKOJ OD PONEDJELJKA /

Objavljene detaljne upute za covid-potvrde; Zaposlenici traže odgodu: 'Vlada opći kaos, ne znamo kako ćemo raditi!'

Testiranje zaposlenika i izvan škola

Fuchs je kazao da će kontrolu covid-potvrda obavljati same institucije.

''Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koje se mogu programirati na način da se covid-potvrdom može omogućiti ulaz. U školama imamo osoblje koje se u tom smislu može posložiti. Bio sam nekidan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije”, kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da će se zaposlenici moći testirati i izvan škola te da misli kako nema škola u kojima će trebati testirati jako puno nastavnika.

U obrazovnom sustavu cijepljeno 74 posto

Procijepljenost u obrazovnom sustavu je, kaže, porasla proteklih nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada smo na razini od oko 74 posto”, rekao je ministar. ''Ako netko odbije testiranje, a nema covid-potvrdu, neće moći ući u radni prostor'', dodao je.

Neki fakulteti su najavili da će tražiti covid-potvrde i od studenata, ali ministar Fuchs kaže kako odlukom Stožera nije predviđeno da i studenti moraju dokazivati status covid-potvrdama, izuzev onih koji moraju obavljati praksu u institucijama gdje je to potrebno. Primjerice, studenti medicine ili učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice. Testiranje će, kazao je Fuchs, za sve državne zaposlenike i sve javne službenike biti besplatno, a troškove će snositi državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo