FOTO/VIDEO: / Vodostaj Save stagnira, još su na snazi izvanredne mjere

U posljednja tri sata zabilježen je minimalan porast vodostaja Save na području Velike Gorice i nizvodno prema općini Orle te sada gotovo stagnira.

6.11.2012.
16:18
VOYO logo

U priopćenju stožera navodi se da je do krune zemljanog i zečjeg nasipa na najnižoj točci ostalo još metar slobodnog prostora.

Iako do izlijevanja Save izvan nasipa ne dolazi, ističu da je kritično stanje na starom, od prošle poplave nesaniranom zemljanom nasipu koji "suzi" i propušta minimalne količine vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih voda uvjeravaju da za sada nema opasnosti od pucanja ili probijanja nasipa, jer voda koja "suzi" nije mutna nego čista. Zemljani nasipi natopljeni su vodom i razmočen.

"Možemo konstatirati da je opasnost od poplave na području grada Velike Gorice prošla. Razina rijeke Save je zbog povišenog vodostaja još uvijek visoka, ali nasipi su stabilni", kazao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Velike Gorice na snazi su i dalje izvanredne mjere. vatrogasci, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ su u stanju pripravnosti.

Operativne vatrogasne snage tijekom utorka spojile su cijelu dužinu nasipa, 5,5 kilometara, na potezu do Bukevja. Utrošeno je 40 tisuća vreća, a na terenu je bilo 250 vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda opada kod Zaprešića i Samobora

U padu su vodostaji Save na području Brdovca, Zaprešića, Samobora i Svete Nedjelje.

Vodostaj Save je u utorak u 16 sati bio najviši kod Rugvice, gdje je izmjereno 803 centimetara. U Zagrebu je vodostaj u 16 sati dosegnuo 430 centimetara, a vodostaj od 750 cm je izmjeren na Jankomiru. Od 21 sat je vodostaj u Zagrebu počeo stagnirati. Stanje u 22h možete vidjeti u tablici Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavljeno igralište

Sava se u utorak izlila na području oko Brdovca, Orešja i Strmca, a poplavljeno je i igralište NK Podsused.

Iz Centra za obranu od poplava uvjeravaju da neće biti kao i 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj vodeni val je u načelu manji nego što je bio veliki vodeni val 2010. godine, tako da procjenjujemo da će i štete biti manje. Vodostaj na početku kanala Odra je 750 centimetara, znači on nije aktiviran u svojoj punoj dužini. Evo to je jedno 30-ak centimetara manje", kazao je Dražen Budišić iz Centra za obranu od poplava za MediaServis.

Prelijevanje Save u odteretni kanal Sava-Odra počelo je u utorak u 10 sati. Na svim cestovnim prijelazima preko odteretnog kanala dežuraju policajci te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik župana i šef stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević kazao je da su sve županijske službe koje su potrebne stavljene u pripravnost. "Za sada, prema procjenama Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, očekujemo da vodeni val mirno prođe kroz Zagrebačku županiju", kazao je Vujević.

I zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja poduzela je preventivne mjere zaštite na vodocrpilištu Strmec. Štite se i vodocrpilišne prepumpne stanice, koje bi u vodenom naletu mogle biti poplavljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, vodeni val iz Slovenije stigao je noćas u Hrvatsku te građanima, posebno onima koji žive na sjeveru zemlje uz rijeku Dravu, stvara velike probleme. Rijeka se izlila na mnogim mjestima, zbog čega su evakuirane neke obitelji. Najteža je situacija u mjestu Virje Otok, gdje je poplavilo šezdesetak kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo