AFERA ŠTANDOVI / FOTO, VIDEO Markić: 'Sastanak s Bandićem trajao je 7,5 minuta, o iznosima nismo pričali'

'Istina je spora ali dostižna. Strpljen, spašen', rekao je Bandić prilikom dolaska na sud

6.9.2018.
13:49
VOYO logo
Image

Suđenje Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i Zdenki Palac u predmetu štandovi

Image

Suđenje Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i Zdenki Palac u predmetu štandovi

PRATITE UŽIVO: 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak se pojavio na Županijskom sudu gdje mu počinje suđenje za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac jutros su došli na zagrebački Županijski sud gdje im treba početi suđenje za aferu štandovi

"Istina je spora ali dostižna. Strpljen, spašen", rekao je Bandić prilikom dolaska na sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK tvrdi da je gradonačelnik odobrio pokroviteljstvo nad inicijativom U ime obitelji i njihovoj akciji prikupljanja potpisa.

Troškove tiskanja 700 tisuća letaka, 15 000 tisuća plakata b1+b2, snimanje radijskog spota, tiskanje jumbo plakata za područje cijele RH te ustupanje 50 štandova tržnica Grada Zagreba snosio je Grad Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je grad oštećen za oko 300 000 kuna.

Bandić je poručio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U cijelosti poričem sve što mi se stavlja na teret, ne smatram se krivim", rekao je Bandić.

Lovrić i Palac se također ne osjećaju krivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govore da u Statutu Grada Zagreba ima odredba o počasnom ili financijskom pokroviteljstvu odnosno potpori te da je Bandić postupao po toj odredbi. Tvrde da ništa ne odudara od uobičajenog postupanja, tako je sadržajno i formalno na isti način postupila i Sandra Švaljek kad je dala pokroviteljstvo međunarodnom simpoziju dok je izvršavala dužnost umjesto Bandića. Kažu, nema nikakve štete.

Dokaza po njima nije bilo niti će ih ikada biti, ali državno odvjetništvo i dalje inzistira i troši novac poreznih obveznika. Pametnom dosta, kažu. Ovdje je ugrožen interes pravde. Povrede zakona nije bilo, a obrana jednostavno nema čime polemizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palac "nije počinila kazneno djelo jer je unutar tržnice osnovano povjerenstvo koje je razmatralo ustupanje opreme tržnica Grada Zagreba. To je uobičajena praksa, fakture su zakonito izdane, tržnice nisu oštećene nego se pokušavaju u parničnom postupku naplatiti."

Sudac je u jednom trenutku zaustavio čitanje popisa dokaznih materijala USKOK-a kako bi opomenuo Lovrića koji je, kako kaže sudac, pisao sms poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrić kaže da nije, a sudac uzvraća: 'Ok, onda ste crtali.'

Na suđenju se preslušavaju dokazni materijali - audio snimke telefonskih razgovora. Ukupno trajanje svih poziva: sat i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suđenju se slušaju snimke telefonskih razgovora između Bandića, pročelnika Lovrića, Željke Markić...

Pročelnik gradskog ureda Ivica Lovrić obavio je na desetke poziva samo kako bi dogovorio VELIČINU SLOVA na plakatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, gradonačelnik Bandić je želio da Grad Zagreb na plakatima piše većim slovima i da grb grada bude veći.

Onda je Markić rekla da je to nakaradno i da ne pristaje na to. Pa je Bandić psovao Lovriću i govorio da poruči Markićki da joj želi biti partner, a ne miss. I da će on biti gradonačelnik Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I da su zajedno jači pa nek odluči hoće li tiskati plakate sama ili s njim.

Na sud je stigla Željka Markić. Nastavak ročišta je u 13:10 i ona sjeda na klupu za svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitali smo Grad Zagreb da nam sponzorira neke stvari koje su nam važne za referendum odnosno prikupljanje potpisa. To smo slali i drugim gradonačelnicima i načelnicima. Tražili smo pomoć oko štandova, plakata, jumbo plakata, letaka. Krajem kolovoza 2014. zatražili smo sastanak s Bandićem."

Potom je Markić odgovarala na pitanja USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je, tvrdi, član organizacijskog odbora u građanskoj inicijativi, razgovarala je s gradonačelnikom, a potom je komunicirala s drugim ljudima iz ureda gradonačelnika. I mailom i pozivima. I s gospođom Palac i s gospodinom Lovrićem.

Sastanak s Bandićem trajao je 7,5 minuta. Ponovila je što bi oni trebali od Grada i pitala je li Grad spreman na sponzorstvo budući da je već sponzorirao slične akcije. Bandić je rekao da je spreman. O iznosima troškova nisu tada razgovarali, nisu ulazili u nikkave pojedinosti pa joj tada nitko nije ni rekao kako bi Grad podmirio te troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne sjeća se da je više izravno komunicirala s gradonačelnikom, ali je s drugima sve rješavala u hodu.

Bilo je prijepora oko tiskanja letka, grba i veličine slova. Našli su na kraju neku sredinu.
Tržnicama Grada Zagreba dostavili su sve oko postavljanja štandova. Tražili su 51 štand i dali su popis lokacija, a onda su im Tržnice poslale cjenik i visinu popusta. I onda je ona to poslala gradonačelniku Bandiću i rekla da oni nemaju sredstva za platiti štandove. Oni nisu tražili najam nego besplatno ustupanje i mislili su da su to tako i iskomunicirali s gradonačelnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada Zagreba javili su inicijativi da postoji opcija snimanja spotova za radio pa su oni rekli da je to super  i da može. Inicijativa nije znala koliki su ukupni troškovi plakata, listića, spota, sve račune su odmah proslijedili Gradu Zagrebu. Nakon završetka akcije neke fakture su udruzi U ime obitelji stizale do kraja godine pa su ih oni vraćali i slali Gradu Zagrebu s napomenom da oni nisu to naručili nego Grad. S gradonačelnikom tada nisu razgovarali jer je bio uhićen. Nikakav zahtjev za naplatu nisu dobili kasnije osim zahtjeva za naplatu štandova.

Tražili su materijalnu potporu Grada Zagreba, ali nisu razgovarali o tome kako će ona biti realizirana, ni koja će tiskara raditi plakate, ni tko će snimiti spot i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markić smatra da je cijeli ovaj proces i sve što su napravili s plakatima, spotom i svim tim zapravio bilo za građane Grada Zagreba.

RANIJE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pripremnom ročištu krajem kolovoza Bandić se, zajedno s dvoje svojih suoptuženika, obvezao doći na suđenje koje će u 9 sati početi čitanjem Uskokove optužnice, a potom i sudske dokumentacije. Na suđenju će se preslušati i snimke tajnog nadzora iz istrage, ali i ispitati 40-ak svjedoka. Među njima bi se trebala pojaviti i Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Bandićeva obrana na pripremnom ročištu nije otkrila kako će tijekom suđenja odgovoriti na Uskokove optužbe.

Nezakonita korist od najmanje 308 tisuća kuna?

U "aferi štandovi" Bandić je optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Optužnica protiv Bandića u "aferi štandovi" potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo