Središnje obilježavanje 23. obljetnice VRO Oluja / FOTO, VIDEO Hrvatska obilježava Dan pobjede: Podignuta zastava na tvrđavi, zrakoplovi veličanstveno preletjeli Knin

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske

5.8.2018.
8:49
VOYO logo

NAJNOVIJE 17:10 - Plenković o skandaloznoj Vučićevoj izjavi: 'Što je previše, previše je'. Više pročitajte OVDJE.

16:45 - Državni vrh stigao je na 303. Sinjsku alku. Najveći pljesak, uključujući ovacije, dobio je izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, koji također prati alku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Izvor: Ivo Čagalj/PIXSELL.

16:20 - Uoči Alke premijer Plenković je s predsjednikom Sabora Jandrokovićem te nekoliko ministara posjetio Svetište Gospe Sinjske. U Sinju je i predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:50 - Premijer Plenković stigao je u Sinj u društvu ministara, a u 16.30 sati nazočit će 303. Sinjskoj alci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više možete pročitati OVDJE.

14:30 - Kninska policija procjenjuje da je proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" nazočilo oko sedam tisuća ljudi, dok je hitna pomoć u kninskoj općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" zaprimila dva pacijenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više možete pročitati OVDJE.

Image

Misa za Domovinu održala se u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu

Image

Misa za Domovinu održala se u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu

13:45 - Nakon mimohoda s kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u kojem su sudjelovale povijesne postrojbe, zastave iz Domovinskog rata, esalon hrvatskih branitelja, tri esalona Oružanih snaga RH, pripadnici MUP-a, vatrogasci, dužnosnici i uzvanici, proslava povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja nastavljena je svetom misom za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Misno slavlje su služili šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, a prisustvovao je državni vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više možete pročitati OVDJE.

U Puli tradicionalni mimohod branitelja Istarske županije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više stotina branitelja iz cijele Istre, pripadnika udruga prizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici policije, županije i istarskih gradova sudjelovalo je u 6. tradicionalnom mimohodu koji je u nedjelju u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održan u Puli.  

Program obilježavanja počeo je svetom misom u pulskoj katedrali a nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju te kod Spomenika hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa na rivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mimohod je krenuo uz zvukove sirena i crkvena zvona a predvođeni stjegonošama koji su nosili državni i županijski barjak, ratne stjegove jedinica koje su sudjelovale u ključnim akcijama u Domovinskom ratu, od najvećih kao što su 119. i 154. brigade, preko specijalne postrojbe policije Bak Istra, 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga i ostalih jedinica te zastavama svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u pratnji Puhačkog  orkestra Grada Pule i pulskih mažoretkinja, sudionici mimohoda prošli su kroz središte grada te svoj put završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen prigodni kulturno-umjetnički program.

"Jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, 5. kolovoza, kada je Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i godišnjica vojno-redarstvene akcije "Oluja" obilježavamo najvećim mimohodom u našoj državi" - kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši kako u Hrvatskoj, kako je rekao "imamo na što biti ponosni i na što biti zahvalni". Istarski župan Valter Flego istaknuo kako je ovaj mimohod ponovno pokazao "sliku zajedništva, jedinstva, kompaktnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosni smo na branitelje, na njihov ratni put i na sve što su oni učinili u Domovinskom ratu", poručio je župan Flego. U Domu hrvatskih branitelja otvorena je izložba vezana uz ratnu tematiku koja je u Puli već gostovala daleke 1993. godine. Riječ je o izložbi "Documenta Craotica" ili "Hrvatska je napadnuta! Zaustavimo rušenje" koja na jednom mjestu okuplja ciklus ratnih plakata koji su uz pomoć fotografija i jasnih natpisa upozoravali svijet da je Republika Hrvatska vojno napadnuta i da međunarodna zajednica nešto mora poduzeti.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Polaganje vijenca u Puli

FOTO: (Dusko Marusic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovaru položeni vijenci i zapaljene svijeće

Brojna izaslanstva u nedjelju su položila vijence i svijeće zapalila na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Vijence je položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, Grada Vukovara predvođeno predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Šotom i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom, Koordinacije udruge pristeklih iz Domovinskoga rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, Hrvatske vojske te Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivicia Jagodić koji je potom služio i misu zadušnicu u crkvi sv. Filipa i Jakova.

11:30 - Andrej Plenković i članovi Vlade sudjeluju na misi za Domovinu u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:15 - Mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:05 - Nakon što su se pročitala imena svih poginulih branitelja u akciji Oluja, krenuo je spektakularni avioprogram obilježavanja obljetnice Oluje. Iznad Kninske tvrđave preletjeli su helikopteri Kiowe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:00 - Na Kninskoj tvrđavi traje svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Tom je prigodom podignuta zastava Republike Hrvatske koja ponosno viori na Kninskoj tvrđavi već 23 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:05 - Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je okupljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebna je čast i velika radost biti na ovaj dan biti u kraljevskom gradu Kninu. Svim braniteljima izražavam posebnu zahvalost za sve što su dali u obrambenom Domovinskom ratu. S posebnim osjećajem sjećamo se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, čovjeka koji je stvorio pobjedničku hrvatsku vojsku. Također, sjećamo se i ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Tuđmanove riječi u Kninu 6. kolovoza te riječi Gojka Šuška na isti dan, najbolje govore o tom vremenu. Bila je to veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu.

S odmakom vremena operacija Oluja ima sve veću povijesnu važnost. Nemjerljiv doprinos u svim oslobodilačkim operacijama dali su i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. Zato ne smijemo zaboraviti Domovinski rat. Vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajiima. To dugujemo i našim braniteljima. Koliko možemo kad smo složni i jedinstveni pokazali su i naši nogometaši kroz pravu nogometnu Oluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja učinkovitog sustava domovinske sigurnosti jedan je od prioriteta kojima moramo težiti. Ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak. To je ulaganje u budućnost. Domovinski rat pokazao je vrhunski karakter hrvatskog vojnika. Na tim odlikama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika. I danas se hrvatski vojnici ističu sjajnim rezultatima. Veliko priznanje pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci je i nazočnost pripadnika Nacionalne garde Minnesote koji će sudjelovati u mimohodu što govori u našem partnerstvu sa Sjedinjenim Državama. RH ima i drugih strateških partnera, od koji posebno ističem Državu Izrael.

Prije 23 godine označili smo konačnu pobjedu. Rekla bih da je to bio tek početak naših pobjeda. Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet. No ponekad mi se čini da sami sebi ne priznajemo koliko smo spremni učiniti. Hrvatska ne samo da ima pobjedničku vojsku nego i pobjednički narod. Moramo stoga osloboditi naše potencijale", kazala je predsjednica.

9:00 - Dolaskom u Knin proslavu 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael.

Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjeluju zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Iz Države Izrael na središnjoj svečanosti u Kninu je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom. Također, ovogodišnjoj proslavi nazoče i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

U povodu 23. obljetnice VRO Oluja u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade upriličen je susret visokih državnih i vojnih dužnosnika s obiteljima poginulih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja u sklopu letačkog programa sudjeluju i izraelski borbeni avioni F-16 Barak, navode iz MORH-a.

8:50 - Prisutnima se obratio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je rekao:

"Zašto smo pobijedili u Domovinskom ratu? Zato što smo imali jaku nacionalnu svijest. Disali smo kao jedno biće. I zato u Kninu uvijek vlada posebno ozračje. A upravo domoljublje bilo je presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu. Domovinu se ne može voljeti ako ju se ne pozna i ne razumije.

Ljubav prema Domovini očituje se u našem osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo, naša dužnost je da svakodnevni posao obavljamo ispravno. Time ćemo pokazati poštovanje prema svima koji su se žrtvovali za Hrvatsku - rekao je među ostalim Jandroković i u govoru istaknuo nedavni uspjeh naših nogometaša koji nam je "vratio nam izgubljeno zajedništvo."

8:30 - Premijer Andrej Plenković obratio se okupljenima. "Danas se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo tih dana koji su Hrvatskoj donijeli slobodu. Prisjećamo se i svih teških trenutaka Domovinskog rata. Unatoč vojno nadmoćnijem agresoru zahvaljujući našem jedinstvu obranili smo i izgradili našu zemlju", kazao je pa nadodao:

"U mislima su nam svi branitelji koji su na ratištima utkali svoje živote u temelje hrvatske države. No, ni ti najteži trenuci nisu nikada slomili naš duh i vjeru u konačnu pobjedu koju danas slavimo. Sloga ustrajnost i požrtvovnost koju je hrvatski narod tada pokazao trebaju nam i danas. Prošle godine, upravo ovdje u Kninu na sjednici Vlade, predložili smo Zakon o braniteljima. RH time iskazuje dužno poštovanje prema braniteljima, a time šaljemo jednu ključnu poruku - a to je da štitimo dignitet prema braniteljima.

RH je bila velika u pobjedi pa je još 1996. pružila ruku pomirbe prema Srbiji.  Želimo dobre odnose koji se moraju temeljiti na istini i pravdi. To podrazumijeva pronalazak svih krivih zločine. No, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa pomirbu.

Modernizacija HV-a i policije obveza je svake odgovorne Vlade, stoga je nabavka borbenih aviona strateški važan korak. Izbor izraelskih F-16 Barak aviona s američkom tehnologijom ogroman je korak za sigurnost RH. Time smo se svrstali među snažne i kredibilne saveznice u NATO-u. Danas stoga pozdravljam naše izraelske i američke partnere koji su danas ovdje", kazao je premijer Plenković.

8:00 - Započelo središnje obilježavanje 23. obljetnice VRO Oluja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" u Kninu je u nedjelju ujutro počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Zajednički vijenac su položili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstićević, ministar unutarnih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije  Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk te gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Vijenac je također položio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici OS RH Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja. 

Nakon polaganja vijenaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslijedit će prigodno obraćanje troje državnih čelnika: predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade. Po završetku prigodnog obraćanja troje državnih čelnika će se uputiti na Kninsku tvrđavu gdje će nazočiti tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja.

Za trajanja svečanosti na Kninskoj tvrđavi iznad tvrđave održat će se mimolet u kojem će, kako je najavljeno, sudjelovati i izraelski borbeni zrakoplovi F16 Barak koji su prije tri dana sletjeli u Hrvatsku kako bi na Dan pobjede preletjeli Knin.

U programu iznad Kninske tvrđave sudjelovat će Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje," a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sveti Juraj".

Tijekom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona će zvonjavom simbolički podsjetiti na ulazak pripadnika Hrvatske vojske (HV) u Knin tijekom VRO Oluja, a bit će ispaljena i 23 počasna plotuna u spomen na 23. obljetnicu VRO Oluja. Po završetku svečanosti na Kninskoj tvrđavi sadioci će s tvrđave ići u mimohodu do crkve Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će biti služena sveta misa za Domovinu. Nakon mise održat će se doček sudionika ultramaratona Šibenik-Knin.

U 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile gotovo petinu okupiranih područja Republike Hrvatske

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" počela je 4. kolovoza 1995.,  u kojoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora   oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH).

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz BiH.

U  prvim satima nakon početka osobodilačke operacije predsjednik Republike Hrvatske dr.  Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske pozvani su da ostanu kod svojih kuća i bez straha dočekaju hrvatsku vlast.

Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Istoga dana oslobođeni su Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u okruženju, kao i više gradova i sela na širemu okupiranom području.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Uz Knin oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Sutradan, 6. kolovoza, kod Tržačkih Raštela, na granici dviju država sastaju se zapovjednici 1. gardijske brigade HV-a i 5. korpusa ABiH, general-bojnik Marijan Mareković i general Atif Dudaković. Operacijom "Oluja" hrvatske snage omogućile su Armiji BiH razbijanje srpske opsade Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u srpnju 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više od 7000 Bošnjaka.

Isti dan hrvatske snage oslobodile su Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije "Oluje" u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Predajom pukovnika Čedomira Bulata, zapovjednika 21. korpusa "Srpske vojske Krajine", u Topuskom oko 14 sati označen je kraj operativnoga dijela te vojno-redarstvene akcije, ali i prestanak rata na teritoriju Republike Hrvatske, iako su nastavljene vojne aktivnosti radi slamanja ostataka neprijateljske vojske i pretresa terena.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Po podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u "Oluji" poginulo je 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo dok su gubici na drugoj strani bili "nekoliko puta veći".

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo