FOTO: / Splićani uzeli pravdu u svoje ruke!

Biste li se upustili u vandalizam da mjesec dana prolazite kraj grafita koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i pozivaju na linč?

12.7.2011.
14:37
VOYO logo

Sudeći po agilnosti komunalne službe i policije, uvredljivi grafiti u Splitu imaju više šanse da sami otpadnu skupa s bojom nego da budu uklonjeni. O tome smo već pisali.

Pojedinim je građanima Splita očito prekipjelo dok su čekali da se uklone huškački natpisi s ulica, pa su sami odlučili napraviti prekršaj protiv komunalnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvredljivi grafiti protiv Povorke ponosa koji su preplavili splitski centar grada, ni mjesec dana nakon održavanja parade nisu uklonjeni. Koliko god takav govor mržnje smatrali sramotnim, još više je nedopustiva, vjerojatno namjerna aljkavost gradskih komunalnih službi da te iste grafite ukloni", navode u svom priopćenju dotični neimenovani Splićani.

Kerumov blagoslov

Razloge vide, između ostalog, i u svojevrsnom blagoslovu govora mržnje i ostalih nasilnih postupaka koji su se odigrali prije mjesec dana od strane gradonačelnika Željka Keruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, iako je pod diplomatskim pritiscima europskih parlamentaraca nekoliko desetaka osoba privedeno i procesuirano po osnovi zločina iz mržnje, "neuklonjeni grafiti koji vrijeđaju gej osobe i njihove podržavatelje te pozivaju na linč gotovo da simboliziraju službeni stav gradskih službi, odnosno gradonačelnika koji je na njihovom čelu. Istog onog gradonačelnika koji ne samo da nije osudio nasilje prema Povorci, nego ga je obrazložio kao volju građana koju treba poštovati", navode autori grafita.

Ako vidite što slično, mašite se spreja!

"Budući da je takva volja građana u suprotnosti s Ustavom, zakonima, biološkim spoznajama i naprosto, društvenom etikom međusobnog poštivanja, odlučili smo uzeti stvar, odnosno sprej u svoje ruke i nekoliko uvredljivih grafita preurediti ili prešarati", pišu u priopćenju kojim objašnjavaju svoj vandalizam (?).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako su tim simboličkim činom htjeli pokazati da ne samo da ne pristaju na govor mržnje i nasilje, nego da će tako i testirati koliko će vremena trebati proći da se novonastale poruke uklone. Pozivaju i sve savjesne građane da i u svojim kvartovima ili naseljima postupe slično prema zidnim porukama mržnje.

Vezani članci:

arti-201007140619006 arti-201101180503006 arti-201003250227006 arti-201106120199006 arti-201106130085006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo