FOTO: / Pazite, ubojiti led prijeti vam s krovova

Snijeg u Zagrebu je prestao padati, no ono najopasnije tek slijedi. Naime, s pojavom sunca snijeg se počinje topiti i padati s krovova zgrada, a niske su temperature formirale opasne ledene sige.

13.2.2012.
10:17
VOYO logo

U Zagreb je stiglo sunce, a dnevne temperature će se u idućim danima podići iznad ništice nakon dugo vremena. Takvi uvjeti pogoduju ubrzanom otapanju snijega, a neočišćeni krovovi u centru grada predstavljaju veliku opasnost za prolaznike. Kombinacija 'toplijih' temperatura tijekom dana i vrlo hladnih noći idealna je za nastanak vrlo opasnih ledenih siga i nakupina leda.

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana u Beogradu je na jednu mlađu ženu pala veća količina leda s krova zgrade i ubila je. Kako bi se takve situacije izbjegle odlučili smo provjeriti tko je odgovoran za uklanjanje snijega i leda sa zgrada u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako smo u Uredu za upravljanje hitnim situacijama dobili informaciju da su za čišćenje snijeg s krovova zgrada odgovorni upravo stanari i vlasnici zgrada, a u slučaju da to ne mogu napraviti sami dužni su o svemu obavijestiti Gradsko-komunalno gospodarstvo ili vatrogasce koji će im pomoći u čišćenju.

To su očito propustili napraviti odgovorni u Ministarstvu financija, pa upravo s njihovog krova prolaznicima u centru Zagreba prijeti vrlo velika nakupina ledenih siga. Ministarstvo tako može 'strahovati' od zaslužene kazne u iznosu do 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je slična i ostatku grada, a za očekivati je da će biti još i gore kada se ostvare najave meteorologa i porastu dnevne temperature.

Naime, Zakon o komunalnom redu propisuje velike kazne za stanare koji ne počiste snijeg pred ulazom i na krovovima. Kazne za građane kreću se u rasponu od 1.000 do 2.000 kuna, dok predstavnici stanara i pravne osobe koje nisu izvjesili raspored čišćenja ili očistile snijeg platit će kaznu od 5.000 do 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo