Veliki problemi u Dalmaciji / VIDEO Orkanska bura: S nebodera u Splitu otpala fasada, valovi na Braču gotovo do krovova!

Orkanska bura puše na području cijele Splitsko-dalmatinske županije nosi sve pred sobom

23.2.2019.
13:30
VOYO logo

Jaka bura stvara velike pobleme u dijelovima Dalmacije: padaju stabla zbog čega su zatvorene neke ceste, oštećena su brojna vozila, a u nekoliko mjesta izbili su požari te je zbog požara čak bio i prekinut promet Jadranskom magistralom. Također, u gašenju požara na splitskom području ozlijeđen je jedan vatrogasac, dok su u Makarskoj stanari u Vukovarskoj ulici bili i evakuirani. Inače, u Makarskoj su izmjereni udari bure od čak 191 km/sat, a u Splitu 177 km/sat što je najjače bura ikad izmjerena na Marjanu. 

Dalmacija na udaru jedne od najjačih bura u povijesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:00 U subotu ujutro je sa zgrade u Tijardovićevoj ulici kod ulaza br.18 otpala je fasada. Komadi fasade padali su ispred ulaza gdje su se ljudi spašavali i skrivali iza automobila.

Image

Dramatično u Dalmaciji: Pogledajte koje je posljedice ostavila jedna od najjačih bura

Image

Dramatično u Dalmaciji: Pogledajte koje je posljedice ostavila jedna od najjačih bura

12:20 Najjači noćašnji udari bure izmjereni službenim instrumentima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makarska 191 km/h

Split 177 km/h 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvar, Povile (magistrala) i Jasenice (Sveti Rok) 172 km/h

Ravni kotari, Dubrovnik 158 km/h. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji put je ovako jaka, odnosno jača bura, bila prije dvije godine, 17.1.2017. kad je na Krčkom mostu dosegnula 227 km/h.

Prema prognozi meteorologinje RTL-a Dunje Mazzocco Drvar, bura će popodne biti u padu, no na sjevernom Jadranu u noći se ponovno očekuje njeno jačanje i još jedna olujna epizoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:45 Požar na području Nin-Zaton s kojim su se noćas borili vatrogasci - ugašen je. Dvjestotinjak mještana Zatona koji su zbog požara bili evakuirani vratilo se kućama. 

11:40 Jadranska magistrala između Šibenika i Primoštena otvorena je u subotu oko 11 sati za sav promet nakon što je zbog požara na predjelu Jasenovo tijekom noći bila potpuno zatvorena. Izgorjelo je oko 24 hektara površine, uglavnom niskog raslinja, ali stradala je i jedna borova šuma uz kamp na tom području koji su vatrogasci uspjeli obraniti, tako da vatra nije zahvatila unutrašnje objekte, kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok požara kod Jasenova moglo bi biti iskrenje iz jedne električne žice, ali to tek utvrđuje šibenska policija. 

11:00 U Makarskoj je izmjerena jačina bure od čak 191 kilometar na sat, a u Splitu 176 kilometara što je najjači udar vjetra u tom gradu od kada je mjerenja na Marjanu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Splita, kako navode u PU splitsko-dalmatinskoj, bilo je nekoliko slučajeva rušenja stabala na cestu, oštećenja vozila, oštećenja prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera i slično, a sve zbog jakog vjetra. Policijski službenici su zajedno s vatrogascima cijelu noć bili na terenu, a za sada nema informacijama o ozlijeđenim osobama. 8:30 Hitne službe Splitsko-dalmatinske županije primile su noćas na stotine poziva uznemirenih građana koji su ih zvali upomoć zbog orkanske bure koja im je ostavila štetu na imovini, no nitko nije ozlijeđen, doznaje se jutros u splitskoj policiji.

Problema ima i puno šire od Splita. Tako je u Ulici Marka Marulića u Solinu, došlo do oštećenje krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi, te su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Makarskoj se jutros oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid, a u prodavaonici su se srušile police.  

U Trogiru oko 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika palo je stablo  na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 05,45 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona, uslijed čega je došlo do curenja goriva. Vatrogasci su na mjestu događaja sanirali onečišćenje. 

Također, policija je evidentirala osam požara na otvorenom prostoru. Na području Brda u Splitu opožareno je nisko raslinje i trava. Požar je zahvatio i oštetio parkirano osobno vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Makarskoj je oko 23:50 sati izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka koji je ugašen u 01:45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policijski službenici evakuirali stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo građani su se vratili u svoje domove. Također, tijekom požara policijski službenici su vozila sa  D-8 preusmjeravali kroz Makarsku. 

HAK: Orkanski udari vjetra - otežan cestovni i pomorski promet

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca,
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak je DC3 - starom cestom kroz Gorski Kotar,
- državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
- most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica,
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
- Paški most (DC106).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1), autocesti A7 čvor Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni zemlje i kamenja, a na pojedinim dionicama cesta u Dalmaciji ima i dijelova srušenih stabala na kolniku. 

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija Stinica-Mišnjak, trajektna linija Lopar-Valbiska, trajektna linija Porozina-Brestova, trajektna linija 602 Vis-Split, trajektna linija 606 Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, trajektna linija 635 Stari Grad-Split, trajektna linija 636 Rogač-Split, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Split-Supetar, trajektna linija 634 Orebić-Dominče, trajektna linija 831 Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, trajektna linija 832 Prapratno-Sobra, trajektna linija 632 Sućuraj - Drvenik, brzobrodska linija 9601 Milna-Rogač-Split, brzobrodska linija zadar-Premuda-Silba-Olib, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, brodska linija Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice, katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, katamaranska linija Vis-Split, katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, katamaranska linija Korčula-Hvar- Split, katamaranska linija Jelsa-Bol-Split, katamaran Bišovo na liniji 9141 Pula-Zadar, katamaranska linija Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo